Hrvatskoj prijeti neugodan ljetni meteorološki fenomen: Malo tko će zbog ovoga moći oka sklopiti

Toplinski val (Foto: Damjan Tadic / Nera Simic /CROPIX)

Ovog tjedna očekuje se snažan toplinski val koji će zahvatiti južnu, središnju i istočnu Europu, s temperaturama koje će premašiti 30 stupnjeva Celzijusa, a u nekim područjima doseći i 40 stupnjeva.

U nekim mjestima bit će oboreni i rekordi i to osobito u petak gdje se očekuju temperature do 40 stupnjeva, prognozira Zoran Vakula..

“Do petka zagrijavanje iz dana u dan, pri tome će i jutarnja i poslijepodnevna temperatura zraka biti sve viša. Već sutra će u većini Hrvatske biti vruće a nakon toga sve više vruće oko 24-35 C će biti najčešće vrijednosti no u četvrtak pa u petak će mjestimice biti iznad 35, nije isključeno i blizu 40”, najavio je Vakula.

Foto: DHMZ

Toplinske kupole i tropske noći

U četvrtak se dakle očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će biti velika. U subotu je izgledan nastavak toplinskog vala, o s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Inače, glavni uzrok za ovaj nadolazeći toplinski val je fenomen naziva toplinska kupola. Ona se javlja kada dolazi do značajnog i dugotrajnog porasta temperature zraka na određenom području.

Uz toplinske kupole stižu nam i tropske noći. U tropskoj noći, izrazu koji se odnosi na umjerenu klimu središnje Europe, vrijednost koju pokazuje termometar ne pada ispod dvadeset stupnjeva, a takve temperature opterećuju ranjivu populaciju poput starijih, bolesnih, trudnica i male djece.


Tropske noći negativno utječu na san, jer ih prati vlažna, sparna vrućina. Doduše, opasnost od tropskih noći manja je na kopnu nego na jadranu. Na kopnu je Zagreb 2003. godine imao 16 toplih noći, u zadnjih 20 godina nerijetko ispod 6. Dok na Jadranu prednjače gradovi Split i Dubrovnik koji su imali preko 60 uzastopnih toplih noći.

Poslano važno upozorenje, sljedećih dana dobro pazite na ove znakove: Slabost, tjeskobu, žeđ i glavobolju


Komentari