Hrvatske škole ne zatvaraju svoja vrata: Takva odluka utječe na funkcioniranje čitave obitelji

Ilustrativna fotografija (foto: Tonci Plazibat / CROPIX)

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da će biti spremni aktivirati online nastavu donese li Nacionalni stožer civilne zaštite preporuku o zatvaranju škola, no isto je tako naglasila da svaku odluku treba dobro pripremiti kako bi se izbjegle ishitrene situacije.

S druge strane, odluku o zatvaranju obrazovnih ustanova Ministarstvo ne može donijeti bez preporuke Stožera civilne zaštite, istaknula je.

“Donese li Stožer takve preporuke, mi ćemo biti spremni”, nastavlja.

Dok Stožer ne donese takve odluke, iz Ministarstva tvrde kako rade različite scenarije, koje uključuju različite uzraste učenika i različite situacije opremljenosti u školama.

Međutim, upozorila je, odluka o zatvaranju škola, osim na škole, utjecala bi i na obitelji.

“Ako ostavite malu djecu kod kuće, treba vidjeti kako to utječe na samu obiteljsku dinamiku. To su odluke koje se trebaju dobro pripremiti i sigurno trebaju biti utemeljene na procjenama onih koji su za to stručni”, ističe.


Napomenula je da se svakodnevno procjenjuje sigurnost učenika u školama, za koje je Ministarstvo razradilo različite scenarije i testiralo opcije, a srednjim školama poslali su dodatnih četiri milijuna kuna kako bi se dokupila oprema za siromašne učenike.


Komentari