Hrvatska uvodi obvezni vojni rok od 1. siječnja: Poznato i tko će imati pravo na odgodu

Vojska (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Od 1. siječnja sljedeće godine, Hrvatska će ponovno uvesti obvezno služenje vojnog roka. Politička odluka o tome je već donesena, a Ministarstvo obrane (MORH) trenutno radi na izmjenama relevantnih zakona i pravilnika kako bi prvi ročnici mogli započeti obuku početkom sljedeće godine.

Hrvatska nije ukinula vojni rok, već ga je 2008. godine zamrznula. Zahvaljujući postojećem zakonodavstvu i praksi, sustav obuke neće se morati pokrenuti iz nule, ali će biti prilagođen novim zahtjevima i okolnostima, piše Novi list.

Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. U slučaju dvomjesečne obuke, ročnici će dobiti temeljnu pješadijsku obuku. Ako se odluči za tromjesečnu varijantu, treći mjesec bit će posvećen specijalističkoj obuci u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu, protuzračnoj obrani ili mornarici. Nakon odsluženog roka, ročnici će moći birati hoće li se vratiti u civilstvo, biti dio vojne pričuve ili nastaviti profesionalnu karijeru u Oružanim snagama.

@zagrebinfo Najbolji i najjači hrvatski policajci, vojnici i veterani sudjeluju u utrci izdržljivosti ‘Štit domovine’ 🇭🇷 #zagrebinfo #zagreb #policija #vojska #veterani #štitdomovine ♬ original sound – zagreb.info

Lokacije obuke

Prema informacijama iz MORH-a, obuka ročnika odvijat će se u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu. Svake godine između 17.000 i 18.000 muškaraca postaju punoljetni i postaju potencijalni obveznici služenja vojnog roka. Očekuje se da će kroz obveznu obuku u prvoj godini proći između 4.000 i 4.500 ročnika, raspoređenih u četiri do pet poziva.

Trenutno postoji dragovoljno služenje vojnog roka uz naknadu od 900 eura mjesečno. Obvezni ročnici također će dobivati naknadu, no ona će najvjerojatnije biti nešto manja. Oni koji se pozovu na priziv savjesti morat će služiti civilni vojni rok, koji će biti duži od vojnog, moguće i dvostruko.


Civilni ročnici će svoje dužnosti obavljati kroz sustav Civilne zaštite, jedinice lokalne samouprave i sustav socijalne zaštite, pomažući u infrastrukturnim projektima i pružajući pomoć potrebitima.

Građani podijeljeni oko obveznog vojnog roka: ‘Ako su vam djeca višak, sami ih se riješite’

Troškovi

Ministarstvo planira provoditi promidžbene akcije kako bi što veći broj obveznika odabrao klasičnu vojnu obuku. Bit će moguće i odgoditi služenje vojnog roka, primjerice za studente koji nakon srednje škole upišu fakultet.

Još uvijek se rade projekcije troškova uvođenja obveznog vojnog roka. Troškovi će ovisiti o modelu koji bude izabran i trajanju obuke. Prije nekoliko godina spominjala se svota od 67 milijuna eura godišnje, no konačni iznos tek treba biti utvrđen. Od 2008. do kraja 2022. godine, dragovoljno je vojni rok služilo ukupno 10.327 ročnika.

Prvi je o uvođenju vojnog roka početkom godine govorio premijer Andrej Plenković. “Ajmo malo otvoriti oči i dignuti glavu. Ako dignemo glavu i maknemo se iz našeg dvorišta, kakav svijet vidimo oko sebe? Svijet u kojem nuklearna sila Rusija dvije godine vrši brutalnu agresiju na nama prijateljsku Ukrajinu.

@zagrebinfo građani, vojska, svi su na terenu #zagrebinfo #podravina #poplave ♬ Stargazing – Official Sound Studio

Opasno okruženje

Kad još malo dignemo glavu i pogledamo prema istočnom Mediteranu, nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael, tamo je izbio ogroman rat. Postoji Hezbolah, Hutisti, postoji gađanje brodova koji prolaze kroz Sueski kanal. Prije četiri i pol mjeseca bile su takve tenzije na Kosovu da je skoro izbio rat između Kosova i Srbije.

Ako pogledamo tenzije u drugim zemljama u našem susjedstvu, ako pogledamo prijetnje izazvane ilegalnim migracijama onda nam u fokus dolazi jedna riječ – a to je sigurnost,” rekao je Plenković.

Ova odluka o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka dolazi u trenutku globalnih sigurnosnih izazova i promjena u geopolitičkom okruženju, što dodatno naglašava važnost sigurnosti i obrane za Hrvatsku.


Komentari