HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA ALARMIRA: ‘Još uvijek nema promjena u ekonomiji!’

Pet mjeseci od parlamentarnih izbora ne vidu se pomaci, kažu iz HURS-a. 

Hrvatska udruga sindikata poslala je priopćenje u kojemu alarmira na nezadovoljavajuće stanje u ekonomiji. Prenosimo ga u cijelosti:

“Zemlja u kojoj je nezaposlenost skoro dvostruko veća od prosjeka EU, gdje samo Španjolska i Grčka imaju veću nezaposlenost od Hrvatske, u kojoj prednjače mladi do 25 godina po završetku školovanja osuđeni su na bijeg iz zemlje. Zemlja u kojoj je u proteklih 5 godina radno-aktivnog stanovništva 117.100 manje, u kojem je u tih 5 godina 26.000 novih umirovljenika, a gdje je izgubljeno u tih 5 godina radnih mjesta u realnom sektoru (poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, prerađivačka industrija, trgovina, građevinarstvo, ugostiteljstvo, prijevoz i skladištenje) 31.500 .

Zemlja u kojoj je omjer broja korisnika i broja osiguranika 1:1,14, u kojoj je prosječna mirovina 2.238,00 kuna, 552.635 umirovljenika ima mirovinu ispod 2.000,00 kuna.Zemlja u kojoj je BDP po glavi stanovnika cca 10.129 eura, dok je u Europskoj uniji prosječni BDP po glavi stanovnika 27.300 eura. Zemlja u kojoj svakodnevno raste broj blokiranih građana s dugom blizu 325.000 s preko 36,5 mlrd. kuna. Zbog ovih i brojnih drugih pokazatelja koji zorno svjedoče o rasapu hrvatskog gospodarstva, o padu životnog standarda većine građana i činjenice da smo na rubu provalije, zazivamo da se žurno i bez odgađanja počnu vući konkretni potezi na tragu predizbornih obećanja i najavljivanih reformi.

U tom smislu tražimo olakšavanje i promjenu uvjeta egzistiranja drvno-prerađivačke industrije. Ne možemo se pomiriti s činjenicom da u ukupnom izvozu iz te grane 65% izvoza otpada na izvoz građe, elemenata, ploča i slično a da samo 45% tog izvoza jesu finalni proizvodi. Ako znamo da drvna industrija u ukupnoj prerađivačkoj industriji sudjeluje s oko 6%, da ostvaruje prihod blizu 9 mlrd. kuna i sa 10% ukupne zaposlenosti prerađivačke industrije, onda bi samo promjena ovog postotka u izvozu značila nemjerljivo povećanje broja zaposlenih a pogotovo u kontekstu regionalnog i ruralnog razvoja zemlje, drvna industrija predstavlja jednu od dominantnih grana industrije, te se nužnim razvojem drvne industrije direktno doprinosi jačem i bržem gospodarskom i regionalnom razvoju.

Potpredsjednik Vlade, gospodin Petrov je izjavio citiramo: „ Smatram da se mora zaštititi hrvatski nacionalni interes, a Ina je po meni jedan od strateških interesa države. Tako se, osim prema Ini, treba postaviti i prema Hrvatskim vodama i šumama. Kod njih se ne može ići u rasprodaju“.
Apsolutno se slažemo s potpredsjednikom Vlade te ga upozoravamo da u izvozu od strane drvno-prerađivačke industrije 65% otpada na izvoz sirovina. Što je to nego rasprodaja prirodnog bogatstva. Zadaća je hrvatske vlade da počnete na tome raditi, omogućite otvaranje radnih mjesta sa finalnim proizvodom u drvno-prerađivačkoj industriji, a koja može biti promjena u gospodarstvu kako bi se zaustavio trend smanjivanja radnih mjesta u realnom sektoru, te ono što je također značajno smanjivanje prevelike regionalne nejednakosti.
Pored drvno-prerađivačke industrije, u kojoj bi konkretne mjere državne politike imale značajan pozitivan učinak u ovom kraju, držimo da bi bilo pametno ozbiljnije razmotriti investiciju države u Luku Vukovar. Takvim potezom postigli bi se brojni učinci, od angažiranja građevinskog sektora, popratnih obrta, smanjenja nezaposlenosti, što dok traju radovi, to i po njihovom okončanju.
Prema nekim procjenama, takva investicija koštala bi oko 800 milijuna €, koji bi se u konačnici itekako isplatili, a i konačno bismo dobili poštenu luku na Dunavu, što kao podunavska zemlja odavno zaslužujemo. Zaključno, krajnji je čas da Vlada počne povlačiti poteze kojima će građanima ukazati na bolju perspektivu života u Hrvatskoj, posebno u neopravdano zapostavljenim krajevima, poput ovog!”



Komentari