Hrvatska se u liječenju srčanog udara izjednačila s najrazvijenijim europskim zemljama

Pixabay

Danas u 18 sati započinje obilježavanje 15. godina postojanja Hrvatske mreže intervencijskog liječenja srčanog udara u Zakladi “Hrvatska kuća srca”.

Rezultati pokazuju da je ova mreža spasila i produžila život tisućama bolesnika sa srčanim udarom u Republici Hrvatskoj i kao takva je prepoznata u međunarodnoj i hrvatskoj stručnoj zajednici.

Naime, prije uvođenja mreže u nekim je hrvatskim bolnicama smrtnost od srčanog udara dostizala oko 20 %, da bi se nakon uvođenja Mreže primarnih perkutanih intervencija ta smrtnost smanjila na 4 do 7 %, izjednačivši se s rezultatima liječenja u najrazvijenijim europskim zemljama.

Sredinom 2005. godine odlukom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske Hrvatska mreža intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda uvedena je u sustav zdravstvene zaštite.

Rezultati već prve faze ove mreže međunarodno su prepoznati te unatoč nižem bruto nacionalnom dohotku u odnosu na zemlje s kojima se uspoređuje, sa 400 do 600 hitnih intervencija na milijun stanovnika i pokrivenošću 75 % populacije mrežom, naša zemlja se svrstava u to vrijeme među zemlje s najbolje organiziranim liječenjem akutnog STEMI u Europi i svijetu. Napretkom Hrvatske mreže broj takvih intervencija raste na preko 600 na milijun stanovnika čime se i danas nalazimo uz bok najrazvijenijih zemalja Europe i svijeta, poručili su iz Hrvatske kuće srca.



Komentari