Hrvatska bolnica privremeno zabranila posjete pacijentima: Sve je više zaraženih COVID-om 19

Bolnički hodnik ilustracija (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Nacionalna memorijalna bolnica dr. Juraj Njavro u Vukovaru obavijestila je javnost da su, zbog porasta broja oboljelih od virusa COVID-19, pacijentima smještenima ondje privremeno zabranjene posjete.

U Hitnu internističku ambulantu zaprimljen je sve veći broj pacijenata s tom dijagnozom, a sve je više oboljelih i primljeno na skrb u bolnicu.

Zabrana posjeta bit će na snazi dok se situacija ne popravi, kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti.

Memorijalna bolnica Juraj Njavro (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Obavijest HZJZ-a

“U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, unazad nekoliko tjedana zamjećuje se postupan porast broja oboljelih od COVID-19. S obzirom na to da je od ožujka 2024. godine cirkulacija virusa SARS-CoV-2 bila niskog intenziteta, a imunitet stečen ranijim cijepljenjem i/ili preboljenjem je relativno kratkog vijeka, zadnjih je mjeseci porastao broj
osjetljivih osoba i posljedično dolazi do porasta broja novooboljelih.

S obzirom na to da su od početka pandemije svi nekada došli u kontakt s virusom, a većina višekratno, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 i osobama čiju osnovnu bolest može pogoršati infekcija, dovoljno primijeniti tijekom ljeta/jeseni samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te
neovisno o tome znaju li da su preboljele COVID-19 ili ne.

Cijepljenje je ovu jesen preporučljivo osobama koje nisu cijepljene ili preboljele COVID-19 unazad šest
mjeseci, a koje pripadaju sljedećim kategorijama stanovništva:
a) osobe od 65 godina životne dobi i starije,
b) korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
c) osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
d) odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima
jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju)
e) trudnice
f) zdravstveni djelatnici (posebno zdravstveni djelatnici u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima i hitnim bolničkim prijemima).


Cijepljenje (Foto: Josko Supic / CROPIX)

Iznimka su osobe sa stanjem teške imunosupresije

Većini osoba navedenih pod točkama od a) do f) preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom, neovisno o tome jesu li ranije cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva ranije cijepljeni. Ako je osoba ranije cijepljena ili preboljela COVID-19, ljetna/jesenska doza cjepiva se preporučuje najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze cjepiva ili nakon preboljenja.

U Europi potvrđena zaraza opakom bolešću, pali se alarm: ‘Može biti smrtonosno’

Iznimke od pravila da se primjenjuje samo jedna doza cjepiva su osobe koje zbog osnovne bolesti ili terapije koju primaju imaju stanje teške imunosupresije. Ove osobe trebaju primiti dvije doze cjepiva s razmakom od tri mjeseca.

Za korisnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika i za djelatnike tih ustanova, preporučljivo je organizirati cijepljenje u tim ustanovama. Za zdravstvene djelatnike i kronične bolesnike na dugotrajnom liječenju u stacionarnim zdravstvenim ustanovama te za dijalizirane bolesnike, preporučuje se organizirati cijepljenje u pripadajućim zdravstvenim ustanovama”, napisali su na web stranici HZJZ-a.


Komentari