Hrvati su manje zabrinuti oko koronavirusa, ali su zato zatvoreniji: Evo detalja istraživanja

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Rezultati istraživanja Instituta za istraživanje tržišta i medija, Mediana Fides, nakon dva tjedna ponovnog mjerenja zabrinutosti oko situacije vezane uz pandemiju koronavirusa, pokazali su kako čak polovica ispitanika vjeruje da će do normalizacije života po završetku epidemije proći još tri ili više mjeseci (53%).

Na pitanje koliko su zabrinuti za svoj život i život sebi najmilijih zbog uvođenja restriktivnih mjera, polovica je odgovorila kako su zabrinuti (56%), a petina da su jako zabrinuti (20%).

Priloženi podaci pokazuju kako nema velikih promjena u razini zabrinutosti u odnosu na posljednje mjerenje – između 26. i 27. ožujka. Prema tome, oni koji su se izjasnili kako su zabrinuti, smanjili su stupanj zabrinutosti za 5%, a oni zabrinutih su povećali za 4%.

Među hrvatskim stanovništvom nalazi se jako malo onih koji nisu zabrinuti za sebe i za svoje bližnje – njih svega 2%, ali je među njima viši postotak onih koji vjeruju da će se situacija normalizirati u roku od mjesec dana (14%) ili najkasnije, 2 mjeseca (9%).


Nije iznenađujuće da je nakon mjesec dana rigoroznih mjera i izolacije jedan od najznačajnijih problema zabrinutost kad će epidemija završiti – što ističe polovica ispitanika (41%). No, najnoviji podaci pokazuju nižu zabrinutost za završetak epidemije za 13%, ali za 7% veću zabrinutost zbog ograničavanja druženja s obitelji i prijateljima u odnosu na istraživanje između 26. i 27. ožujka.

Značajan pad bilježi se kod osjećaja bespomoćnosti koji je u drugom mjerenju niži za 11% te kod straha od zaraze rizičnom populacijom koji je niži za 8%.

Osjećaj zatvorenosti povećao se za 6%.

Istraživanje je provedeno između 10. i 11. travnja računalno potpomognutom metodom anketiranja, a u istraživanju je sudjelovalo 560 osoba starijih od 18 godina. Uzorak je reprezentativan za Hrvatsku prema dobi, spolu i županijama.


Komentari