Hitna inspekcija u bolnici zbog ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje

Ilustracija. (Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Unsplash

Ministarstvo zdravstva izrazilo je nezadovoljstvo dosadašnjim postupanjem KBC-a Osijek u vezi s ginekologom nepravomoćno osuđenim za silovanje pacijentice te je u taj KBC poslalo hitnu zdravstvenu inspekciju. U priopćenju su istaknuli da ovakav slučaj ozbiljno narušava povjerenje u liječničku struku.

“Slučaj ginekologa u KBC-u Osijek neprihvatljiv je ne samo zbog štete nanesene pacijentici, već i zbog narušavanja povjerenja u liječnike. Nismo zadovoljni dosadašnjim postupcima KBC-a Osijek te smo uputili zdravstveno-inspekcijski nadzor,” navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministarstvo također preispituje ulogu Hrvatske liječničke komore (HLK) u ovom slučaju, posebno zbog njihove nadležnosti u vezi s odobravanjem ili uskraćivanjem liječničke dozvole za rad. Pitanje je zašto HLK nije reagirala s obzirom na ozbiljnost optužbi protiv liječnika.

Vili Beroš (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Iako Ministarstvo poštuje neovisnost pravosudnih tijela, najavilo je izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi se spriječili slični incidenti. Ministar zdravstva Vili Beroš osudio je ovaj slučaj i zatražio od KBC-a Osijek te svih relevantnih institucija da hitno poduzmu mjere za zaštitu pacijentica.

Podsjećamo, riječ je o ginekologu Zlatku Topolovcu koji je nepravomoćno osuđen za silovanje i bludne radnje nad pacijenticom tijekom više pregleda. Mediji također prenose da je još jedna pacijentica prijavila Topolovca za bludne radnje, tvrdeći da je pregled obavio sam, unatoč zabrani samostalnog rada.

Zagrepčanka otišla izvaditi krv pa proživjela dramu: ‘Vidjela sam žene kako se miču od njega, bilo je strašno’



Komentari