HEP objavio važan savjet ako opet nestane struje: Pazite na jednu stvar jer može biti opasno

Nestanak struje. (Foto: Tonci Plazibat/CROPIX)

Gotovo cijela Dalmacija oko podneva je ostala bez struje. HEP je priopćio da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja.

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP – Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja, priopćio je HEP.

Struja se vratila u Dalmaciju, građani u nevjerici: ‘Odjednom sve kao da je stalo’

Kako postupiti prilikom nestanka struje

Kako postupiti prilikom nestanka električne energije? HEP je na svojim stranicama objavio upute za građane.


“U slučaju nestanka električne energije predlažemo da provjerite je li do nestanka električne energije došlo i u susjedstvu ili se radi o nestanku isključivo u vašem objektu. Ukoliko je riječ o nestanku na široj lokaciji, riječ je o kvaru na elektroenergetskoj mreži.

Nadalje, ukoliko je riječ o nestanku električne energije isključivo u vašem objektu, onda je najvjerojatnije riječ o problemu/kvaru na vašoj unutarnjoj instalaciji. Također, nestanak električne energije može biti posljedica najavljenih radova na mreži.

Radnik HEP-a, ilustracija (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)

Obratite pozornost na ova trošila

U slučaju nestanka električne energije, preporučamo vam da isključite sva trošila, osim jednog rasvjetnog tijela koje će vam poslužiti za provjeru stanja sustava. Kada se stanje u sustavu normalizira, postupno uključujte trošila koja su vam nužna. Na taj način možete izbjeći kvar na vašim uređajima.

Ako morate napustiti objekt, prije ponovnog početka napajanja električnom energijom, provjerite jeste li isključili sva trošila. Posebno obratite pozornost na trošila koja bi, nakon uspostave napajanja električnom energijom, mogla izazvati požar.


Komentari