Hakerski napad na najveću hrvatsku bolnicu: ‘Nije bilo pitanje hoće li se napad dogoditi, nego kada’

Dr Milivoj Novak, pomocnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zastite i nadzor (Foto: Josip Bandic / CROPIX)

Klinički bolnički centar Zagreb se u četvrtak u jutarnjim satima našao na meti hakera. Iz bolnice su tada priopćili da su zbog napada primorani isključiti sve sustave te da ta situacija neće ugroziti bolesnike.

Iz bolnice su ranije poručili da sve funkcionira, samo s razlikom što se nalazi sporije izdaju jer se ne mogu printati već se pišu ručno.

Medijima se obratio i Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kontrolu kvalitete koji je rekao da niti jedna operacija nije odgođena.

KBC Zagreb, ilustracija (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Zasada sve funkcionira

“Sve teče prema dnevnom planu, ali otežano. Elektivne operacije se izvode, ali krenuli smo s njima malo kasnije, kada smo se uvjerili u apsolutnu sigurnost za naše pacijente”, rekao je novinarima Novak.

“Sigurnost bolesnika nije ugrožena. Svi hitni bolesnici su u salama. Malo teže sve funkcionira, ali važno je da funkcionira – ponovio je Novak i dodao da su pogođeni svi, ali da je najbitnije je da hitna služba funkcionira.

Objasnio je i kako nitko nije preseljen u drugu bolnicu, ali su apelirali na pacijente, bilo da ih dovozi hitna, bilo da dolaze sami, da ih rasterete zbog otežanih uvjeta rada i ako su u mogućnosti, da pacijenti ipak odu u neku drugu bolnicu.


FOTO: Željko Puhovski/CROPIX

‘Puno toga ovisi o mrežnim servisima’

Na pitanja novinara je odovarao i Ivan Gornik, šef Objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji je opisao problematičnu situaciju.

“Prilično je nezgodno. Nema jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu. Puno toga ovisi o mrežnim servisima, čak i banalne stvari poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno”, pojasnio je Gornik.

Osposobili su zasada tek dva od 30 računala za ručno ispisivanje nalaza, na što se troši puno vremena. Ne mogu niti pustiti uputnice u laboratorij, pa i to ide ručno, kao i nalazi koji se vraćaju.

Drama u KBC-u Rebro: Napali ih hakeri, morali su isključiti sve sustave

Smatraju kako napadači više nisu u sustavu

Nadalje, problem je i što su radiološka snimanja vezana za kompjutore, pa se u ovakvoj situaciji doktori moraju snalaziti, to jest ići na radiologiju i improvizirano gledati snimke. Djelatnici ne skrivaju nevjericu zbog napada.

“Nevjerojatno mi je da netko napadne bolnicu. Ovo kako sada radimo je kao da smo se vratili 30 godina unatrag. Svi se nadamo da će se sustav brzo osposobiti”, rekao je Gornik koji je dodao kako im je ovo prvi kibernetički napad.

Miligoj Novak je kazao kako misli da napadači ipak više nisu u sustavu jer je vjerojatno riječ o programu koji se ubaci u sustav.

Sumnjiv automobil na području Dubrave: Danima je kružio po kvartu, objavljeni detalji o čemu se radilo

‘Bilo je samo pitanje vremena’

“Naši sad rade na tome da pročiste sustav. Prema posljednjim informacijama kojima raspolažem, tijekom dana bi se problem trebao riješiti, ali dok se to ne dogodi, ne mogu sa sigurnošću tvrditi”, rekao je Novak.

Među pacijentima je zavladala panika jesu li njihovi privatni podaci pokradeni, no Novak demantira i kaže kako “nije došlo do curenja podataka”.

“Već se osam godina pripremamo da se nešto ovakvo može dogoditi. Okupili smo izvrsne stručnjake. Nije bilo pitanje hoće li se napad dogoditi, nego kada”, zaključuje Novak.

Podsjetimo, napad na bolnicu je izveden dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli DDoS napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza, koje su proradile oko 20 sati.


Komentari