Grbin uzeo naknadu za odvojeni život, a živi sa ženom: Odgovarat ću za svoje posljedice i izaći uzdignute glave

Foto: Pixsell

U medijima se pojavila informacija kako SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Arsen Bauk koriste sve povlastice političara, pa tako više od 10 godina žive u Zagrebu s obiteljima, a nisu promijenili prebivalište. Tim povodom oglasio se šef SDP-a Peđa Grbin.

Grbin je rodom iz Pule, ali zbog političkog angažmana godinama živi u Zagrebu te je tu i korisnik službenog stana, dok s druge strane uredno prijavljuje putne troškove za Pulu, a k tome je i prema pisanju jutarnjeg lista, uzimao naknadu za odvojeni život unatoč tome što mu supruga radi u zagrebačkom KBC-u i živi s njim. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime, kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

‘Moje pravo proizlazi iz zakona’

“Stavlja mi se na teret da koristim nešto što je moje pravo koje proizlazi iz zakona, SDP-ova Vlada je ukinula brojna prava koja su pripadala dužnosnicima. Ako je to problem, ajmo otvoriti raspravu o tom pravima. Mi kao zastupnici koji dolazimo iz drugih sredina, Pule, Splita… bivamo prozivani za stvari koje proizlaze iz toga da Sabor ne može biti samo predstavništvo Sabora i okolice”, rekao je Grbin.

Živite li u Zagrebu ili u mjestu iz kojeg dolazite, zanimalo je novinare.

“I sam bih volio znati odgovor na to pitanje, kada pogledam zadnja dva mjeseca gdje sam bio, posvuda sam. Ja sam iz Pule, tamo sam završio školu. U Puli sam počeo svoju profesionalnu karijeru. Ja se svojeg grada ne želim odreći, Zagreb je mjesto u kojem obnašam političku dužnost”, rekao je.

“Dijete ne ide u vrtić, ima osam mjeseci, tek sa godinu dana će krenuti u jaslice. U osam mjeseci, da brojim dane, ne bih mogao reći koliko je bio u Puli, većinu je bio tamo s mamom. Donijeli smo odluku da će u vrtić krenuti u Zagreb pa sam zatražio da mi se ukine naknada za odvojeni život”, kaže Grbin.


Zašto ste ju primali, od koga ste bili odvojeni?

“S osnove odluke koju je donio Sabor, o dužnosnicima čije je prebivalište 50 km izvan Zagreba”.

Novinari su zatim primijetili da je Grbin de facto odvojen od mame i tate, sukladno toj odluci.

“Imamo određeno pravo koje proizlazi iz odluke, nužno je da to reguliramo i da u toj odluci piše tko ima pravo na nju i po kojim uvjetima i da to ukinemo. U protivnom ćemo stalno morati odgovarati na ovakva pitanja”.

Je li moralno koristiti naknadu za odvojeni život?

“Znali ste kada sam se vjenčao, kada mi se rodilo dijete, moje imovinsko stanje je poznato. Na pitanje o naknadi za odvojeni život odgovarao sam deset puta. Propisan je odlukom sabora pod kojim se uvjetima prima, nije vezana uz obiteljski status i gdje obitelj živi. Sam sam tražio da se ta naknada ukine kada smo odlučili gdje će dijete ići u vrtić”, kaže Grbin.

Dovodi se u situaciju da i sam koristi na nešto na što moralno i etički nema pravo. Grbin kaže da nije pitanje je li prekršio zakon ili je li njegovo ponašanje bilo moralno.

“Na to moraju odgovoriti građani”.

Po čemu je drugačiji od Banožića ili Frke-Petešića?

“Čini mi se da je to pokušaj potvrde teze da smo svi isti. Ja odgovaram na pitanja imam li na nešto pravo. U slučaju Frke Petešića, on s prebivalištem nema nikakvu vezu, stan mu je obnovljen novcem države, a u isto vrijeme država ljudima koji su u osmom mjesecu podnijeli zahtjev za onim što su sami uložili u obnovi, nije dala odgovor. Ja ću odgovarati za sve, nisam prekršio niti jedan zakon, možemo razgovarati jesu li prava za dužnosnike moralna”.

To pravo treba urediti ili ukinuti, kaže Grbin. Dodaje da ne zna je li Bauk koristio naknadu za odvojen život.


Komentari