Grad se oglasio: Otkrili ono što sve zanima oko teškog smrada s Jakuševca

Foto: Goran Mehkek/Damir Krajac / CROPIX

Užasan smrad koji dopire s odlagališta otpada i komopstane na Jakuševcu već je dugo velika boljka stanovnika okolnih kvartova poput Jakuševca, Dugava i Borovja.

Smrad Jakuševca maltretira susjedni kvart: ‘Situacija je sve gora i gora’

Premda neugodne mirise trpe već dugo godina, svi se slažu da je su oni postali nesnosniji nego ikad posljednjih dana, a društvene mreže prepune su žalbi stanara koji govore kako ne mogu spavati, normalno živjeti, pa ni disati bez smetnji.

Smrdi danju, smrdi po noći, a mnogi su zabrinuti da im mirisi i posljedičan rizik od zagađenja zraka stvara probleme i za zdravlje.

Nema odstupanja

Za komentar smo se obratili gradu Zagrebu, a upitali smo ih pritom postoji li ugroza za zdravlje, koliko se otpada ondje odlaže, te kada se planira konačna sanacija odlagališta. Na posljednja dva pitanja nam nisu odgovorili, ali su nam obrazložili kako funkcionira odlaganje i zbrinjavanje otpada na deponiju.

Zagreb će dobiti novo smetlište? Već se spominje lokacija u drugom kvartu, Tomašević otkrio planove


Oni su nam nakon nekoliko dana odgovorili te tvrde kako nije bilo odstupanja od redovnog rada. “Nije bilo izvanrednih aktivnosti koje bi mogle biti uzrok izvanredne pojave neugodnih mirisa”, rekli su nam u gradskoj upravi.

Odlagalište otpada Jakuševec (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Podružnica Čistoća, koja upravlja odlagalištem, na Jakuševcu uredno vodi svu propisanu dokumentaciju o gospodarenju otpadom te obavlja djelatnost sukladno ishođenoj dozvoli i pozitivnim zakonskim propisima.

“Mjere koje se provode za smanjenje emisije neugodnih mirisa propisane su okolišnom dozvolom te se iste redovito provode.

Zbrinjavaju i plin

Sav otpad koji dolazi na odlagalište se dnevno ugrađuje u tijelo odlagališta i prekriva dnevnom prekrivkom. Također, kontinuirano se prikuplja, zbrinjava i obrađuje odlagališni plin na plinskom postrojenju”, odgovaraju nam.

Ni ovaj zagrebački kvart nije izbjegao smrad smetlišta: ‘Više mi djeca vikendom ne dolaze na ručak’

“Dnevno prekrivanje te crpljenje, obrada i zbrinjavanje odlagališnog plina provode se kontinuirano, prema projektnoj dokumentaciji i pravilima struke. Stručni nadzor uredno prati izvedbu radova kao i provedbu mjera za sprečavanje širenja neugodnih mirisa te isti potvrđuje da nema odstupanja u provedbi”, kažu u Gradu.

Odlagalište otpada Jakuševec (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Komentirali su i postupak kompostiranja, pa i objasnili što čine da se spriječi pojava neugodnih mirisa. “Za sprječavanje pojave neugodnih mirisa i ubrzanje procesa kompostiranja koriste se efektivni mikroorganizmi.

Kako funkcionira kompostiranje

U svrhu bržeg i efikasnijeg odvijanja propisanih postupaka, podružnica Zrinjevac je nabavila nove strojeve za mljevenje otpada, izdvajanje plastike i metala iz komposta te prosijavanje, kao i utovarivač.

Tomašević objavio važnu vijest: ‘Nije realno da ćemo ostvariti predizborno obećanje o zatvaranju Jakuševca’

Dovezeni biomaterijal se odmah po primitku uključuje u proces kompostiranja, najkasnije u roku 24 sata. Formirane kompostne hrpe prekrivaju se specijaliziranom top-tex tkaninom”, objašnjavaju nam.

Dodaju i da se minimalno dva puta godišnje obavljaju mjerenja izloženosti karakterističnog mirisa. “Na temelju njih je utvrđeno da su izmjerene vrijednosti unutar zakonski dozvoljenih”, napominju.

Ulaz u odlagalište (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Ispitivanja kvalitete zraka

“Sukladno podatcima o kvaliteti zraka iz Informacijskog sustava zaštite zraka (ISZZ), na postajama u blizini odlagališta, tijekom zadnja tri mjeseca nisu zabilježena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti sumporovodika i dušikova dioksida”, dodaju u Gradu.

Zagrepčanima je stvarno prekipjelo: ‘Da je Bandić živ svega ovoga ne bi bilo’

Kažu i da je Grad, još od 2017. godine, zajedno s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kao provoditeljem sufinanciranog preventivnog programa unapređenja praćenja kvalitete zraka u Zagrebu kroz Ekološku kartu grada Zagreba, uložio više vrsta resursa (kadrovske, vremenske, financijske) u dodatno pojednostavljenje prikaza praćenja kvalitete zraka u Zagrebu.

Jakuševec (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

“Uz pomoć lokalnih i EU sredstava u tijeku je dodatni razvoj sustava za predviđanje onečišćenja zraka i razvoj sustava procjene utjecaja kvalitete zraka na zdravlje.

Aktivnosti su neodvojivo povezane s unapređenjem praćenja podataka o kvaliteti zraka na nacionalnoj razini i s planom integracije više baza zdravstvenih i okolišnih podataka na nacionalnoj razini u skladu s najavom postrojenja EU zakonodavstva za ovo područje”, odgovorili su nam.


Komentari