Grad pokrenuo postupak protiv organizatora ‘Festivala slobode’: Nisu imali potrebne dozvole i događaj su prijavili kao prosvjed

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Prošlog se vikenda u Zagrebu održao prosvjed protiv epidemioloških mjera od nazivom ‘Festival slobode‘. Na Trgu bana Jelačića okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika, a organizatori su izjavili da se radilo čak par desetaka tisuća njih.

Sada je protiv tih organizatora Grad Zagreb u suradnji s nadležnim službama pokrenuo sudski postupak, piše index.hr. Uglavnom su ogriješili u onom obilasku staračkih domova. Problem nije bio samo u njihovom posjetu domovima, već i u tome što su ih obilazili turističkim autobusima.

Posebnim rješenjem Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom obrazloženo je i zašto ne mogu turističkim autobusom posjećivati domove. Osim toga, veliki je problem bio u nepridržavanju epidemioloških mjera, nemogućnosti prolaska vozila Hitne pomoći te postavljanje opreme, videozida, razglasa i posebne konstrukcije, bez potrebnih dozvola Grada Zagreba.

Kao glavni organizator festivala navodi se tvrtka Gopal vlasnika Roberta Schwarza. On je, naime, za Index istrage rekao da su se držali potpisanog, da su imali zabranu samo ulaska u domove, a ne odlaska pred njih, kao i da sanitarni inspektori te policija nisu utvrdili nikakve nepravilnosti vezane uz nepridržavanje epidemioloških mjera. Spomenuti portal, međutim, napominje kako je Schwarz bio među onima koji su nasrnuli na fotoreportera Indexa. Unatoč tome, skup nitko ni u jednom trenutku nije pokušao prekinuti.

Kako doznaje Index, organizatorima je odmah u startu bila odbijena je suglasnost za prilazak domovima umirovljenika autobusom. Index Istrage su u posjedu dopisa Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji potpisuje pročelnica Romana Galić, a u kojem negativno odgovara na zahtjev organizatora Schwarza za odlazak turističkim autobusom pred domove umirovljenika.

“Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom zaprimio je Vašu zamolbu za posjet Domovima za starije osobe Maksimir, Sveta Ana, Sveti Josip i Trešnjevka u okviru manifestacije Festival Slobode na način zaustavljanja autobusa ispred ustanova u trajanju od 25 minuta dana 5. rujna u prijepodnevnim satima”, stoji u dopisu koji je poslan organizatoru Robertu Schwarzu.


U dopisu se navodi i cijeli niz razloga zbog kojih im nije odobrena potrebna suglasnost za prilazak domovima: od toga da bi se autobusom zatvorio pristup domu, preko onemogućavanja parkirališta, pa do toga da bi onemogućio pristup vatrogascima i hitnoj pomoći. Isto tako, u tom se dopisu naglašava kako Maksimir i Trešnjevka i nemaju vlastiti parking pa i ne mogu izdati suglasnost. Unatoč tomu, autobus je onamo ipak išao.

“Imali smo zabranu ulasku unutar domova, a ne van. Prema tome ne vidim nikakav problem”, pravdao se Schwarz kada su ga novinari Indexa suočili s činjenicama i kazali mu kako na dokumentima jasno piše riječ ‘dolazak’ a ne ‘ulazak’ kako on tvrdi.

I to nije bila jedina odbijenica koju su Schwartz i Tony Centiski dobili od Grada. Oni su zatražili od Grada Zagreba dozvolu za postavljanje dva videozida, dvije aluminijske rampe, razglasa, nagazne ograde od 24 metra, policijske ograde, rasvjete i četiri infopulta, i to za potrebe koncerta Tonyja Cetinskog, odnosno Festivala slobode. Grad im je i za navedeno odbio dati dozvole.

Naknadno je u redakciju Indexa stiglo i rješenje o dozvoli za besplatno korištenje prostora središnjeg zagrebačkog trga i dozvoli da na tom mjestu bude parkiran turistički autobus. To rješenje potpisuje voditeljica Odsjeka za komunalne poslove Martina Minić. Unatoč odbijenici, na vrh autobusa postavljena je konstrukcija i bio je instaliran videozid, a Tony Cetinski puštao je glazbu s razglasa.

Zbog svega toga Grad sada pokreće postupak protiv organizatora. U rješenju po kojem su dobili dozvolu za parkiranje autobusa na središnjem trgu stoji da će, ako se organizator ne bude pridržavao odredbi iz Rješenja, naprave biti uklonjene o njegovom trošku. No to nije učinjeno, a još uvijek nije jasno zašto.

Za vrijeme ovog prosvjeda nitko osim novinara te dijela policije i par ljudi tamo nije imao maske, što je jasno vidljivo na snimkama događaja. Organizatori su dobili dozvolu samo za turistički autobus, i to uz puno pridržavanje svih epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, Nacionalnog stožera te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što je naznačeno u točkama 8. i 9. Rješenja Grada Zagreba.

Schwarz tvrdi za Index da do sada nitko od nadležnih nije dao primjedbu na taj dio, kao i da su inspektori utvrdili da nije bilo kršenja epidemioloških mjera. Iako su maske na otvorenom zaista opcija, odnosno preporuka, manifestacije se ne mogu održavati ni na otvorenom s više od 500 ljudi. Gradu Zagrebu prijavljena je manifestacija Festival slobode, odnosno koncert DJ-a Tonyja Cetinskog. Da bi izbjegli zabrane i kazne, organizatori su policiji prijavili prosvjed, iako su svima naglašavali da se ne radi o prosvjedu.

Prosvjed je ustavna kategorija, objašnjava Index, odnosno nitko ne može zabraniti prosvjed, pa se tako na događaje u subotu gledalo blagonaklono u pogledu epidemioloških mjera. Stoga će sada biti potrebno utvrditi je li se radilo o prosvjedu ili manifestaciji. Što se tiče potpisane dokumentacije Grada Zagreba o pridržavanju epidemioloških mjera za manifestaciju Festival slobode, stvar je prilično jasna.

Osim svega navedenog, policija  i dalje utvrđuje odgovornost za slučaj hitne pomoći koja se nije mogla probiti za vrijeme ove manifestacije. Isto tako na tom skupu napadnut je snimatelj Indexa koji je radio svoj posao. Prvo mu je prišao jedan muškarac, koji ga je upitao za koga radi. Kada je odgovorio da radi za Index, krenuo je val uvreda. Jedan od onih koji su krenuli na njihovog fotoreportera bio je upravo Schwarz.


Komentari