Grad objavio: Odlučili smo zaštititi zagrebačku Namu

Nama na Trgu (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Nama će ostati netaknuta. Iz Grada Zagreba obavijestili su javnost da je robna kuća u Ilici, odnosno u Radićevoj ulici preventivno zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro.

Priopćenje Grada Zagreba prenosimo u cijelosti:

Kvaliteta zraka u Zagrebu ponovno u crvenom: ‘Ljudi lože stari namještaj, plastiku, gume’

“Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada donio je rješenje kojim se robna kuća Nama u Zagrebu, Ilica 4-6 i Radićeva 1, preventivno zaštićuje kao pojedinačno kulturno dobro do donošenja trajnog rješenja, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Rješenje je doneseno na rok od četiri godine”, navodi se.

“Grad Zagreb donio je ovakvo rješenje kako bi svi mogući kupci Name zadržali njenu trgovačku namjenu, odnosno kako bi Zagreb nastavio imati robnu kuću na povijesnoj lokaciji na kojoj se ona nalazi već preko 100 godina.”


“Mjere zaštite znače da je u cilju očuvanja i obnove vrijednosti i osobitosti koje predmetna građevina posjeduje, kao i očuvanja specifične ambijentalnosti i tradicije korištenja prostora u funkciji robne kuće, potrebno zadržati specifičnu namjenu kao i ulična pročelja, gabarite i katnost volumena, te očuvane izvorne dijelove interijera.”

Prostor Name na Trgu neće se moći prenamijeniti (Foto: Davor Pongracic/CROPIX)

Pravni problemi

Podsjetimo, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name, trgovački sud u Zagrebu utvrdio je osnovanim zahtjev Croatia Osiguranja za suđenje u razumnom roku te je naložio donošenje odluke o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu do rujna 2024.

To rješenje donio je predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić na zahtjev Croatia Osiguranja (CO) podnesen u listopadu ove godine. U zahtjevu CO-a stoji da je stečaj nad Namom d.d. otvoren još 23. lipnja 2000. te da je pravovremeno prijavljena tražbina i podnesena prijava razlučnog prava s osnova dugovanja kredita.

Grad Zagreb nije se oglašavao po pitanju zgrade Name na Kvaternikovom trgu.


Komentari