Google ozbiljno razmatra naplatu usluge ‘googlanja’: ‘Ovo bi moglo ozbiljno promijeniti situaciju’

Foto: Pexels

Financial Times izvještava da Google razmišlja o uvođenju naplate za neke od svojih ključnih usluga, poput funkcije pretraživanja, koja bi do sada bila besplatna. Plan je početi naplaćivati “premium” odgovore koji se dobivaju uz pomoć generativne umjetne inteligencije (AI), dok bi osnovni odgovori, poput linkova, ostali besplatni.

Razlog za ovu promjenu je što tradicionalni način pretraživanja interneta postaje inferiorniji u usporedbi s pretraživanjem koje koristi umjetna inteligencija. Google se suočava s rizikom da izgubi svoj osnovni izvor prihoda, jer većinu zarade ostvaruje kroz oglašavanje na svojoj platformi za pretraživanje.

Kompanija razmatra dodavanje AI značajki u rezultate pretrage unutar svojih postojećih pretplatničkih premium usluga. To bi moglo uključivati AI asistenta poput Geminija, koji već postoji u Gmailu i Docsu. Iako se tehnologija razvija, konačna odluka još nije donesena.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Razmatraju opcije

Uvođenje naplate za neke Googleove usluge moglo bi ozbiljno promijeniti način na koji korisnici pristupaju informacijama na internetu, ali ostaje vidjeti hoće li se ta promjena zaista dogoditi i kako će se odraziti na korisnike.

Snimili ilegalni deponij nedaleko Zagreba pa skoro nadrapali: ‘Još jednom da vas vidim, zavezat ću vas i vući po blatu’


S obzirom na sve veću popularnost AI tehnologije, Google želi pronaći način kako iskoristiti tu tehnologiju u svoju korist, ali istovremeno mora paziti da ne naruši svoj osnovni model poslovanja.

Ovaj potez Googlea dolazi u vrijeme kada su tehnološke kompanije sve više pod pritiskom zbog pitanja privatnosti podataka i regulacije tržišta. Njihova odluka o naplaćivanju ključnih usluga mogla bi biti odraz promjena u industriji tehnologije i internetskog pretraživanja.


Komentari