GLAS traži novi zakon: ‘Građanima još nisu riješeni hitni popravci. Tisuće kućanstava u Zagrebu i dalje živi bez plina’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon snažnog potresa koji je jutros probudio građane Zagreba, Siska, Petrinje i okolnih područja, oglasili su se iz iz stranke GLAS.

Poručili su kako je to još jednom pokazalo da Hrvatskoj treba zakon koji će “omogućiti hitne i primjerene reakcije nakon svih elementarnih nepogoda.”

“Jaki potres koji je jutros pogodio Petrinju, Sisak i šire sjeverozapadno područje Hrvatske, još jednom pokazuje da Hrvatskoj treba zakon koji će omogućiti hitne i primjerene reakcije nakon svih elementarnih nepogoda.

Donošenje zakona i drugih propisa od slučaja do slučaja je neracionalno, a k tome može  biti sporo, tromo i, na koncu, malo kome i malo čemu pomoći. Najbolji i najtužniji primjer je Zakon o obnovi Zagreba i okolice, koji devet mjeseci nakon potresa i gotovo četiri nakon donošenja, još uvijek nije omogućio da obnova započne. Štoviše, građanima nisu još riješeni ni hitni popravci pa 4000 kućanstava u Zagrebu i dalje živi bez plina.

Zato u Hrvatskom saboru treba što prije donijeti Zakon koji se može primijeniti na sve situacije velikih elementarnih nepogoda, barem u dijelu koji pokriva hitne sanacije i zbrinjavanje pogođenih građana. Da bi takav Zakon bio smislen i svrsishodan, svakako treba osigurati i financijska sredstva kroz jedinstveni fond za hitne intervencije nakon elementarnih nepogoda”, priopćili su iz GLAS-a.



Komentari