‘GDJE JE NESTALA HIPOKRATOVA ZAKLETVA?’ Ovako ste komentirali novi problem obiteljskih liječnika

Ministar Vili Beroš u obilasku KB Dubrava, Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će obiteljski liječnici biti zaduženi za prijavljivanje podataka policiji, a koji bi mogli utjecati na oduzimanje odnosno produljenje vozačke dozvole.

Najava je naišla na veliku osudu obiteljskih liječnika, a kao glavni argumenti navode se nedostatak vremena, preopterećenost pacijenatima, nedorečenost prijedloga jer bi, primjerice, prema njemu i oboljeli od šećerne bolesti mogli ostati bez dozvole, kao i Hipokratova zakletva.

Potonje je upravo izazvalo najviše prijepora jer se njome liječnici obvezuju poštivati pacijentove podatke i stanje, osim u iznimnim slučajevima. Podsjetimo, za neka oboljenja policija izdaje vozačku dozvolu, ali na kraći rok i uz obavezni liječnički pregled, koji se između ostaloga, mora obaviti i prije izdavanja prve vozačke dozvole.

Hipokratova zakleta ujedno je i argument većine komentara naših čitatelja koji se protive prijedlogu ministarstva zdravlja.

Komentari čitatelja na Facebooku, foto: Zagreb.info

Jedan od argumenata je i kršenje ljudskih prava, kažu naši čitatelji pozivajući se upravo na Hipokratovu zakletvu, a predlažu i specijaliste koji bi potpisivali i kontrolirali zdravstvena stanja koja bi mogla utjecati na sposobnost vožnje.

Komentari čitatelja na Facebooku, foto: Zagreb.info

“Neka se uvede i zdravstveno stanje političara”, predlaže jedan od čitatelja, a na to pozivaju i drugi. Jedan čitatelje je povukao i zanimljivu paralelu rekavši da bi onda i svećenici trebali policiji odavati tajne s ispovijedi.


Komentari čitatelja na Facebooku, foto: Zagreb.info

Jedan od čitatelja je mudro zaključio kako bi takve zakone trebali prvo proučiti kod drugih zemalja, pa tek onda donositi u Hrvatskoj.

Svakako, prema reakcijama struke i publike, jedno je sigurno, prijedlog ministra Beroša ne bi prošao na sudu javnog mnijenja, a posebice ne na strukovnom.


Komentari