(FOTO) ‘DOLAZIO JE SVAKA DVA DANA’ Obitelji iz Samobora napravljena ogromna šteta, a kad su pogledali kamere šokiralo ih tko je krivac

Foto; Čitateljica

Samoborci i stanovnici okolnih naselja okruženi Samoborskim gorjem navikli su svakodnevno uživati u ljepotama šumskog područja. Nepregledne šume i brijegovi prava su oaza mira i uživanja za stanovnike tog kraja, ali nisu te šume uvijek prazne.

Otkrivaju nam to i fotografije s lovačke kamere jedne obitelji koja kuću ima na Gluščić Bregu. Njihovo je dvorište smeđi medvjed, koji obitava na području Žumberka, tjednima obilazio gotovo svakog dana. U svom pohodu tražeći hranu lutao je dvorištem, ali napravio i ogromnu štetu. Na meti su mu bile pčelinje košnice.

”Stradalo je devet živih zajednica i 25 kompleta košnica s dva nastavka. Kaže tata da je šteta sigurno oko 3000 eura jer je sve uništio. Prvi put je došao gore negdje početkom 4. mjeseca i dolazio je svaka dva dana”, priča nam žena čiji je otac pčelar ostao bez velikog dijela svojih pčela. Štetu mu, kaže, pčelarska udruga ne može nadoknaditi jer nije njezin član.

”Tata je lovac pa su oni rekli da će mu dati pastire da ogradi nove pčele”, otkriva nam barem djelomičnu utjehu nakon nepovratne štete koju je divlja zvijer nanijela pčelinjim košnicama.

Posljednjih dana medvjed dvorište ove obitellji više ne obilazi. ”Sad ga nema već par dana jer nema više što pojesti pa mislimo da je otišao dalje”, kaže nam sugovornica. I dok kod nje medvjeda zasad više nema, drugi Samoborci kažu nam da je proteklih tjedana jedan medvjed uočen i vrlo blizu ceste na području Grdanjaca.
Inače, riječ je o vrsti smeđeg medvjeda koja obitava na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Zimi spavaju u brlozima koje si unaprijed pripremaju, a najčešće svoja skrovišta nalaze u šupljinama stijena, dok se rijetko odlučuju brlog napraviti među žilana korijenja stabala. U problemima se mogu naći mlađi medvjedi starosti oko dvije godine koji prvi put zimuju sami, a slabo su pripremljeni. Jako je loše za ove zvijeri i kada ih se iz hibernacije probudi ili tjera iz brloga i na bilo koji način uznemirava jer tada nemaju dovoljno energije.
I dok većina medvjeda zimski san, ima i onih koji će zimu prehodati po okolnim šuma. Dolaskom toplijeg vremena medvjedi se počinju kretati i tražiti hranu, pa se dogodi i da ih u potrazi za hranom ”snimi” ljudsko oko.


Komentari