Fenomen ‘zamućenog neba’ prijeti zdravlju hrvatskih ljudi: ‘Ugrožena djeca, stariji i plućni bolesnici’

Bolnica, ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

U zraku na području Zagreba i u ostatku Hrvatske već danima je prisutan saharski pijesak koja stvara probleme građanima. Najveća koncentracija pijeska u zraku zabilježena je u petak, zbog čega je građane u subotu ujutro dočekao neugodan prizor na parkiralištima.

Naime, brojni automobili zaprljali su se pijeskom te su se na njima mogle vidjeti ogromne mrlje i tragovi.

Osim toga još je veći problem što je širom Hrvatske u subotu pod utjecajem saharske prašine zabilježena loša i vrlo loša kvaliteta zraka.

Zagrepčane na parkiralištima dočekali neugodni prizori: Zbog toga se stvaraju ogromne gužve

Loš zrak diljem Hrvatske

Prema stanju kvalitete zraka koje objavljuje portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj  zrak vrlo loše kvalitete izmjeren JE na postajama kod Rijeke: Kostrena – Martinšćica, Pavleki, Rijeka 2, Ulinj i Viškovo – Marišćina, te na postaji Zoljan kod Našica.


Loša kvaliteta zraka izmjerena je na postajama od Istre do Slavonije i Dubrovnika.

Zrak loše kvalitete pokazalo je mjerenje na pet postaja u Zagrebu, po dvije u Osijeku i u Splitu te na postaji Omišalj LNG.

Saharski pijesak iznad Europe (foto: Screenshot EMSA)

Na lošu kvalitetu zraka prema objašnjenju stručnjaka utječe saharska prašina koja je u petak zahvatila dijelove Hrvatske, stvarajući fenomen zamućenog neba. Povećane čestice u zraku mogu nanijeti štetu zdravlju ljudi, posebice male djece te starijih osoba i plućnih bolesnika.


Komentari