Evo kakvo se vrijeme očekuje u rujnu, Mali Vakula upozorio: ‘Ovo je dobro samo za neke’

Vremenska prognoza (Foto: Nera Simic / CROPIX / Ecmwf)

Ovo ljeto obilježili su toplinski valovi pa se mnogi stoga pitaju kakvo nas vrijeme očekuje tijekom jeseni. Naime, prognoze iz Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) iz Readinga, Engleska, pokazuju da će ljeto vladati još neko vrijeme.

Bez obzira na to što je 22. rujna kalendarski početak jeseni, prema prognostičkim modelima, može se očekivati toplije vrijeme od prosjeka. Sukladno dugoročnoj prognozi ECMWF-a, srednje temperature zraka bit će iznad višegodišnjeg prosjeka u razdoblju od 26. kolovoza do 2. rujna, osobito na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Hrvatske. U Dalmaciji se očekuju odstupanja od 1 do 3 stupnja Celzijusa, dok će najtoplije biti na krajnjem istoku zemlje, prognozira Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

Također, ističe da su to dobre vijesti samo za dio građana, odnosno one koji planiraju otići na godišnji odmor krajem ljeta, kada su i cijene smještaja niže. Objašnjava da se u razdoblju od kraja kolovoza do početka rujna ne očekuju se značajnije ciklone, već samo povremene nestabilnosti.

Građani u Zagrebu, ilustracija (Foto: Damjan Tadic /CROPIX)

Visoke temperature

Nadalje, ECMWF predviđa da će temperature zraka ostati iznad prosjeka i tijekom rujna, što je povoljno za turističku posezonu. S druge strane, listopad bi mogao donijeti više oborina, no također uz temperature iznad prosjeka. Ipak, Šolić objašnjava da dugoročne prognoze treba uzeti s rezervom jer predstavljaju trendove koji se mogu mijenjati.

Također, u sljedećih sedam dana, nedjelja će biti najtopliji dan u Dalmaciji. Maksimalne temperature u Splitu doseći će 34 stupnja Celzijusa, a u Ravnim Kotarima i ušću Neretve do 37 stupnjeva. Osjećaj topline bit će dodatno pojačan zbog visokih temperatura i vjetrova zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Podsjetimo, sunce se stoga preporučuje izbjegavati u najtoplijem dijelu dana.

Početak idućeg tjedna donosi nastavak vrućina, s temperaturama najvišim u unutrašnjosti sjeverne Dalmacije i dolini Neretve. U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima mogući su lokalni grmljavinski pljuskovi i pojačana bura, prema američkom prognostičkom modelu (GFS). Međutim, drugi modeli ne predviđaju ove nestabilnosti, stoga su vremenske prognoze i dalje nesigurne.


Zoran Vakula upozorio na vrijeme koje se očekuje: ‘Bit će to gotovo sigurno rekordno’

Nadalje, utorkom će temperature ostati visoke, ali će se blago sniziti, ostajući iznad 30 stupnjeva Celzijusa, uz mogućnost lokalnih pljuskova. U srijedu se očekuje tipičan ljetni dan s jutarnjim temperaturama između 23-25 stupnjeva i maksimalnim temperaturama iznad 30 stupnjeva. Mogućnost dnevnih nestabilnosti postoji u Zagori.

Sukladno trenutnim prognozama, bura bi mogla zapuhati u petak, ali se očekuje da će to dodatno zagrijati zrak, odnosno da će imati fenski učinak. Ozbiljne ciklone trenutno nisu na vidiku, ali mogućnost lokalnih nestabilnosti postoji već od ponedjeljka.


Komentari