Europa se sprema za rekordne kiše i poplave: ‘Hrvatska je spremna, podignuta su potrebna upozorenja’

Nevrijeme. (Foto: Bozo Radic/CROPIX)

Dio srednje Europe se sprema za najgore zbog najava rekordnih količina kiše.  Meteorolozi u Austriji očekuju obilne padaline u nadolazećim danima s potencijalnim poplavama i klizištima, prema državnom meteorološkom institutu Geosphere Austria.

Službe za izvanredne situacije duž Dunava pripremaju se za rijetke razine poplava, do kojih obično dolazi jednom u desetljeću ili rjeđe, prema riječima vlau psti. Ljudi sostavili mobilne sustave za zaštitu od poplave i napunili vreće pijeskom. U Austriji su jaka kiša i snijeg u planinama već doveli do prekida putovanja.

U Češkoj se prazne rezervoari, a u Poljskoj se očekuju bujične poplave. Prognostičari, naime, upozoravaju na “potencijalno katastrofalne” padaline koje bi mogle trajati danima.
Neprekidna jaka kiša očekuje se i u njemačkoj pokrajini Bavarskoj. BBC piše da se radi o regionalnoj, a ne nacionalnoj hitnoj situaciji, pri čemu se očekuje da će velik dio srednje Europe biti zahvaćen.

Liječnici upozoravaju, čuvajte se: Promjena vremena i dolazak hladnoće budi 12 bolesti

Za velik dio Hrvatske i dalje žuti alarm

Prema posljednjoj prognozi od subote ujutro z Hrvatskoj će tijekom dana biti pretežno oblačno, u Dalmaciji i sunčana razdoblja. U unutrašnjosti povremeno kiša, češća prema kraju dana. Na Jadranu kiša samo mjestimice, uglavnom na jugu u noći i ujutro.


Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, ponegdje i jak, osobito navečer. Na Jadranu umjeren do jak sjeverni i bura, na južnom dijelu i sjeverozapadnjak, još u noći lokalno s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura između 11 i 16, na Jadranu 17 i 21 °C.

U subotu je za velik dio zemlje i dalje na snazi žuto upozorenje što znači da je vrijeme  potencijalno opasno.  U zagrebačkoj regiji očekuje se jak sjeverozapadni vjetar, na udare i olujan, osobito na sjeveru. Najjači udari vjetra > 65 km/h.

U žutom je i riječka regija zbog jake bure i sjevernog vjetra, na udare olujan! Najjači udari vjetra > 65 km/h, a iz istog razloga i Dalmacija. Očekuje se jaka bura i sjeverni vjetar, na otocima i sjeverozapadni, na udare lokalno olujan! Srednja brzina vjetra > 40 km/h; Najjači udari vjetra > 65 km/h.

Hrvatska je spremna

Iako su u protekla 24 sata pale znatne količine kišnih oborina na području Hrvatske te utjecale na porast vodostaja, još uvijek nisu došle do razina za proglašenje mjera obrane od poplava, ali u narednim danima očekuju se vrlo visoki vodostaji Mure, Drave i Dunava, javljaju iz Hrvatskih voda.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za Dnevnik je rekao da Zagrebu i okolici ne prijeti nikakva opasnost od rijeke Save.

Glavni ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler je u Dnevniku HTV-a rekao da su u Hrvatskoj podignuta upozorenja koja su bila potrebna i većina sustava je spremna za ovakve količine oborina. Smatra kako je vrlo vjerojatno da će se dogoditi rekordne oborine u srednjoj Europi.

“Očekuje nas još jedan period kišnog razdoblja u noći sa subote na nedjelju, ali sve su to iznosi koji su prihvatljivi. Sljedeći tjedan će se fokus prebaciti s meteoroloških fenomena na hidrološke fenomene. Vrlo vjerojatno će i Drava porasti zbog toga što će usporiti visoki Dunav”, rekao je Güttler.

Smirivanje

U oblačnu nedjelju kišovito će, osim na istoku, vjerojatno biti i na zapadu unutrašnjosti. Početkom novog tjedna kiše će biti manje i samo mjestimice, a u utorak i djelomično smanjenje naoblake. Umjeren i jak sjeverozapadnjak u ponedjeljak će slabjeti, a zatim – sjeveroistočni vjetar. Temperatura u blagom porastu, ali i dalje svježe.

Na Jadranu u nedjelju povremeno kiša, a nakon toga će je biti rjeđe, uz više sunčanih razdoblja. Umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar te bura početkom idućeg tjedna bit će u slabljenju, a u utorak će bura na sjeveru ojačati, dok će u Dalmaciji biti istočnjaka i juga. Temperatura zraka bez veće promjene ili malo viša, a mora niža, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.


Komentari