Epidemiologinja objasnila kako se prenosi smrtonosna legionela: Evo što je važno činiti da izbjegnete zarazu

Zaraza, bolnica, ilustracija (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

U KBC-u Zagreb došlo je do izbijanja zaraze legionelom, što je rezultiralo smrću troje pacijenata. Istragom je utvrđeno da je izvor zaraze tzv. slijepo crijevo u vodovodnom sustavu, pri čemu su radovi na obnovi nakon potresa dodatno doprinijeli širenju bakterije.

Legionela se proširila kroz vodovodne cijevi, zbog čega je bolnica pokrenula unutarnji nadzor. Prvi slučaj zaraze zabilježen je početkom travnja. Bolnica ističe da su poduzete sve potrebne mjere, uključujući pasterizaciju i ispuštanje vrele vode.

“Već su nabavljeni filteri koji će se ugraditi na slavine svih rizičnih odjela, te dodatne pumpe koje će smanjiti utjecaj tih džepova i slijepih crijeva”, izjavio je Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u HZJZ-u. Preminuli pacijenti bili su teško bolesni, dok se preostala tri pacijenta dobro oporavljaju. Javnost je o svemu obaviještena tek jučer, kada je i ministar Vili Beroš saznao za slučaj iz medija.

Rebro (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Beroš: Nisam bio na vrijeme obaviješten

“Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ”, rekao je.

Dva slučaja legionele zabilježena su i u KBC-u Sestre milosrdnice, uključujući medicinsku sestru u siječnju i pacijenta u svibnju. Pacijenti na Rebru izražavaju zabrinutost i smatraju da je došlo do propusta.

U prosjeku, 60 osoba godišnje oboli od ove bolesti, a prošle godine su četiri osobe umrle.


‘Nema razloga za strah’

Iva Pem Novosel, epidemiologinja u HZJZ-u, pojasnila je za RTL kako se legionarska bolest prenosi.

“Najvažnije je prenijeti informaciju građanima da nema razloga za strah i paniku. Bolest se prenosi inhalacijom kontaminiranog aerosola vode u kojoj su visoke koncentracije legionele. Znači običnim pijenjem vode i običnim pranjem ruku i korištenjem vode u redovne svrhe se ta bolest zapravo ne može prenijeti”, rekla je.

“Najosjetljiviji su oni koji imaju brojne bolesti i zbog toga su izuzetno osjetljivi na bilo koju drugu infekciju pa tako i na legionelu, ako inhaliraju naprimjer zaraženi aerosol”, kazala je Pem Novosel.

“Ta bolest kada se ustanovi da je bakterijski uzrokovana može se liječiti antibioticima, samo je važno na vrijeme je otkriti. Važno je toplu vodu držati na temperaturi iznad 50 stupnjeva, a hladnu vodu ispod 20 stupnjeva i to je jedna od osnovnih preventivnih mjera. Oni ljudi koji nisu spojeni na toplanu nego imaju bojler, bitno je da ga čiste od kamenca redovno, da se redovito čiste mrežice na slavini, da se čisti kamenac na glavama tuševa“, pojasnila je.

Ravnatelj Rebra progovorio o zarazi i umrlima: ‘Zbog toga to nismo htjeli objaviti’


Komentari