Državna revizija upozorila KBC Zagreb, oni odgovorili: ‘Ne snosimo odgovornost ni krivnju’

KBC Zagreb (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Državna revizija je upozorila Klinički bolnički centar Zagreb (KBC Zagreb) da je tijekom 2022. godine nepravilno nabavljao lijekove i medicinski materijal, kršeći pri tome procese javne nabave. Prema izvještaju Državne revizije, KBC Zagreb nije proveo preporuke za javnu nabavu iz 2016. godine, a gotovo 20 posto rashoda za lijekove je utrošeno nepravilno.

Planom nabave za 2022. godinu, KBC Zagreb je planirao nabavu lijekova i medicinskog materijala u vrijednosti od gotovo 2,6 milijardi kuna (oko 347 milijuna eura). Nabava je obavljena putem zajedničke nabave Ministarstva zdravstva, postupaka koje je proveo KBC, te putem donacija. Revizija je otkrila da je nabava u ukupnoj vrijednosti od 410.964.745 kuna (nešto manje od 55 milijuna eura) obavljena bez provođenja propisanih postupaka, koristeći narudžbenice i uvjete iz starih ugovora.

Revizori su utvrdili da su lijekovi vrijedni oko 385.649.092 kuna (oko 51 milijun eura) i medicinski materijal vrijedan 25.315.653 kuna (oko 3,4 milijuna eura) nabavljeni bez propisanih postupaka, što čini 19,8 posto rashoda. KBC Zagreb je opravdao ovu praksu dugotrajnom procedurom javne nabave i potrebom za hitnom nabavkom zbog zaštite života i zdravlja pacijenata.

KBC Zagreb (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

‘Nismo mogli čekati’

Iz KBC-a Zagreb došao je odgovor Državnoj reviziji. “Posebno ćemo skrbiti o ažurnosti plana nabave, uključujući brisanje predmeta nabave za koje je izvjesno kako neće biti provedeni u tekućim proračunskim godinama”, stoji u odgovoru.

“Ne snosimo odgovornost ni krivnju jer su na javnu nabavu utjecali različiti čimbenici. Kako bismo osigurali kontinuiranu opskrbu lijekovima, nismo mogli čekati Središnje tijelo za nabavu da pravovremeno osigura lijekove generičkih paralela”, zaključili su iz KBC-a Zagreb.

Opasna zaraza hara susjedstvom: ‘Osjećam bijes prema cijelom našem društvu’



Komentari