Država i ove godine isplaćuje 70 eura pomoći: Provjerite jeste li na popisu

Računi za režije (Foto: Josko Ponos / CROPIX)

Hrvatska Vlada nedavno je najavila kako će cijene plina i struje od sljedeće godine ići gore, što bi značilo da nas čekaju još više režije. Tako će primjerice već od studenoga 2024. godine, cijena električne energije porasti za 6,5 posto, dok se novo povećanje od dodatnih 3,5 posto očekuje u siječnju 2025. godine.

No, jedna od ključnih mjera koje je Vlada zadržala je zaštita ugroženih kupaca energenata, čime će više od 88 tisuća ljudi i dalje imati pravo na subvencioniranje troškova za električnu energiju, plin i toplinsku energiju.

Prema objavi Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, mjesečna naknada za socijalno ugrožene korisnike iznosi 70 eura, a mjera će trajati od 1. listopada 2024. do 31. ožujka 2025. godine. Ukupna vrijednost ove mjere procijenjena je na 24 milijuna eura.

Objavljeno koliko iznosi prosječna plaća u Zagrebu: Evo i gdje se najbolje zarađuje

‘Nema kraja izdacima’

“Imam dvoje djece koji nažalost imaju zdravstvene teškoće. Jedan sin ima tjelesno oštećenje, drugi kroničnu autoimunu bolest, stalno smo po doktorima, ali i privatnim ordinacijama.


Nema kraja izdacima, pa nam ova mjera u ovo vrijeme kada cijene lete u nebo puno znači. Ostane nam više za hranu”, rekla nam je majka dvoje djece koji su korisnici inkluzivnog dodatka.

Osim korisnika inkluzivnog dodatka, na popisu onih koji imaju pravo za vaučer su i osobe koje primaju osobnu invalidninu, korisnici zajamčene minimalne naknade, hrvatski branitelji i civilni stradalnici iz Domovinskog rata te korisnici nacionalne naknade za starije osobe. Osim socijalno ugroženih građana, ova mjera obuhvatit će i više od 500 pružatelja socijalnih usluga i oko 2.500 udomiteljskih obitelji.

Kako bi ostvarili pravo na naknadu, korisnici će morati podnijeti zahtjev putem internetskih stranica Hrvatskog zavoda za socijalni rad ili ga osobno ispuniti u poslovnicama Zavoda. Nakon podnošenja zahtjeva, Zavod će donijeti rješenje kojim se potvrđuje pravo na naknadu za ugrožene kupce energenata.

Umirovljenicima uskoro iznenađenje na računima: Neki će dobiti izdašne cifre


Komentari