DRAŠKOVIĆEVA NEKADA I SAD: Šaroliko društvo šetalo se njezinom ‘sunčanom stranom’ (FOTO)

Borna Filic/PIXSELL

Neki drugi grad ?

Zagreb se svakodnevno mijenja. Pogled na neke starije fotografije otkriva promjene  preslikane na način življenja, kulturu i same stanovnike. Na Facebook stranici “Zagrepčanke” tako su objavljene dvije fotografije Draškovićeve – nekada i danas, odnosno 1910. i 2011. godine.

“Na putu do Jurišićeve, nismo mogli odoljeti, da se ne zaustavimo u Draškovićevoj: te 1910. u proljeće drveće je svježe i zeleno unatoč Suncu, šeće se u dobrom društvu. Danas iako nas je barem 10 puta više, ništa se ne događa, a i drveće je pod strogom kontrolom, 2011.”, napisali su administratori stranice.

Zagrepčanke/Facebook
Zagrepčanke/Facebook

Crno bijela fotografije svjedok je jednog sunčanog dana od prije više od 100 godina. Iako krava izaziva smijeh na prvi pogled, ona ustvari uopće nije neobična pojava u Draškovićevoj pokraj koje se u to vrijeme nalazilo sajmište. Ovo sajmište smjestilo se otprilike tamo gdje je danas Ulica Račkoga, Trg žrtava fašizma i prostor oko njih.

Facebook/Zagrepčanke
Facebook/Zagrepčanke

Fotografija iz 2011. djeluje poprilično otužno i moramo se složiti s tvrdnjom da se ustvari ništa ne događa. Dok ljudi žure svaki na svoju stranu, gradski žamor sve je tiši. Možda bi i danas dobro došla koja kravia u prolazu da oživi uspavani puls grada…



Komentari