Drama pred školom u Novom Zagrebu: Roditelji ostavili djecu kod kuće i dolaze na prosvjed

Škola. Ilustracija. (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Pred jednom školom u Novom Zagrebu očekuje se prosvjed roditelja. Prije tri dana je u  školu došao dječak zbog kojeg se iz osnovne škole u centru Zagreba početkom ove školske godine ispisalo 14 učenika.

Zabrinuti i nezadovoljni roditelji su se organizirali i većina ih u petak neće poslati djecu u školu iz protesta, a oni se u 8.30 sati planiraju okupiti pred školom, piše Jutarnji list.

“Dječak dira i pipka našu djecu, simulira seks i govori im takve psovke za koje je nepojmljivo da ih 10-godišnjak zna. Grozno je da nam nitko od nadležnih nije ništa rekao. Ne mogu vjerovati da su tako problematično dijete upisali u drugu najnapučeniju školu u Hrvatskoj”, pita se otac jednog djeteta iz razreda koji će pohađati taj dječak.

Navodno je škola bila primorana dječaka primiti iako se ravnatelj protivio.  Roditelji poručuju kako ne žele da njihova djeca budu novi pokusni kunići sustava.

U zagrebačkoj školi ukida se čitav jedan razred, roditelji zavapili: ‘Sve je obavijeno velom tajne’


Teška situacija

Dječak je u bivšoj školi mjesecima zlostavljao vršnjake u rairedu, desetero njih je završilo kod psihologa, a učiteljica je otišla na bolovanje. Nedavno je i pedagog iz te škole dao otkaz.

Roditelji su se od početka godine obraćali ravnateljici, Gradskom uredu za obrazovanje, Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje i pravobraniteljici, ali bez ikakvog zadovoljavajućeg rješenja.

Iz Grada Zagreba ranije su upućivali na Minstarstvo, dok je ministarstvo istovremeno odgovornost prebacivalo na Grad.

“Teški slučajevi poput ovoga mogu se dogoditi u bilo kojoj školi u Hrvatskoj i stoga pozivamo nadležna ministarstva da žurno promijene propise i omoguće školama i drugim tijelima dodatne ovlasti u odgojno-obrazovnom području, području socijalne zaštite i području suradnje roditelja sa školama u pitanjima dobrobiti djece. Molimo vas da se za sve eventualne dodatne informacije obratite Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih”, poručili su u rujnu iz Grada.

Zbog jednog učenika, roditelji ispisali djecu iz škole: ‘Nitko ništa nije poduzeo, žalosno’


Komentari