Dolazi velika promjena koja će olakšati život pacijentima: ‘Mogu primijeniti 17 lijekova’

Bolnica, ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

U Hrvatskom saboru oporba je podržala Vladin prijedlog po kojemu bi medicinske sestre i tehničari prvostupnici, sa specijalizacijom, mogli pacijentu dati terapiju ili lijek bez nazočnosti liječnika.

“Ovoga trenutka, sestre prvostupnice sestrinstva ne mogu dati niti jedan lijek bez prisutnosti liječnika, a ovim usavršavanjem, uz ostale vještine i znanja dobivaju i ovu da mogu primijeniti 17 lijekova”, rekao je Željko Jovanović (SDP).

Zakon podržava, uvjeren da će se na taj način unaprijediti položaj prvostupnika sestrinska i osigurati veća dostupnost zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Pobuna u zagrebačkoj ‘traumi’, liječnici kod ministra: ‘Priče kolaju po bolnici’

Veća dostupnost zdravstvene zaštite

Jovanović je izjavio kako je to usavršavanje, koje se već provodi, obuhvatilo 138 provostupnika sestrinska, a cilj je da ih u tri godine bude 375.


Marijana Petir (NZ) upozorila je kako u zakonu piše da je temeljno obrazovanje za medicinske sestre srednja petogodišnja škola, čime se, kaže, isključuje sestre koje su završile četverogodišnje obrazovanje, a kojih je 20 tisuća. Stoga, resornom ministarstvu predlaže da do drugog čitanja preispita takvu odredbu.

Ilustracija, Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić odgovorio je kako će provjeriti je li se, možda, potkrala greška, no objašnjava kako je, od 2013., kada je Hrvatska ušla u EU, osnovna razina obrazovanja za medicinske sestre petogodišnje obrazovanje.

“Prije toga je bilo četverogodišnje i svima koji su ga završili priznaje se kao petogodišnje”, istaknuo je Dulibić.


Komentari