Dobra vijest za umirovljenike: Ako su u ovoj skupini, država im ipak neće uzeti od mirovine

Umirovljenici ilustracija (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Svakim povećanjem mirovina, neki umirovljenici upadaju u skupinu koja snosi dodatne troškove. Povećanjem prihoda, umirovljenici mogu prijeći cenzus za plaćanje poreza na mirovinu, dopunsko zdravstveno osiguranje ili izgubiti pravo na dodatne naknade poput uskrsnica i božićnica. U rujnu će mirovine porasti za 7,46 %, što će prosječnu mirovinu povećati za oko 40 eura, sa sadašnjih 535 eura.

Zbog ovog povećanja mnogi će umirovljenici prijeći prag za plaćanje poreza, jer je trenutni osobni odbitak 560 eura. Međutim, ministar financija Marko Primorac rekao je da Vlada planira podići osobni odbitak na 600 eura, čime bi se izbjeglo značajno povećanje broja umirovljenika koji plaćaju porez.

Trenutno porez na mirovinu plaća oko 35 % umirovljenika, odnosno gotovo 364.000 ljudi. Iako će neki umirovljenici i dalje prijeći porezni prag zbog povećanja mirovina, podizanje osobnog odbitka smanjit će broj novih poreznih obveznika. Ministar Primorac ne povezuje ovu mjeru isključivo s mirovinama, već i s plaćama, naglašavajući da se podizanjem odbitka želi olakšati situacija građanima koji su zbog povećanja plaća postali obveznici poreza na dohodak.

Ministar Marko Primorac
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Što je s porezom na nekretnine?

Uz to, Primorac najavljuje i podizanje praga za ulazak poduzetnika u sustav PDV-a s 40.000 na 50.000 eura te uvodi mjeru koja bi trebala potaknuti povratak onih koji su napustili Hrvatsku, a koja uključuje oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak za određeno razdoblje.

Hrvatima bi uskoro mogle narasti plaće: Evo koje se sve promjene očekuju


Na drugoj strani, uvodi se porez na nekretnine, posebno na vikendice i apartmane koji se iznajmljuju kratkoročno. Porez na nekretnine neće plaćati oni koji žive u nekretnini ili su je dali u dugoročan najam.

Primorac je pojasnio da će se porezni obveznici i predmet oporezivanja utvrđivati u ožujku za tekuću godinu, a oni koji iznajmljuju nekretninu barem deset mjeseci neće plaćati ovaj porez. Oni koji iznajmljuju kratkoročno ili drže nekretninu praznom, morat će platiti porez.


Komentari