Divlje nevrijeme iz Slovenije stiglo do Zagorja: ‘Niti jedan meteorološki model nije predvidio ovo’

Tuča u sloveniji veličine oraha (Foto: Facebook screenshot)

Dok Hrvatsku prži toplinski val, susjednu Sloveniju zahvatila su dva jaka olujna nevremena praćena tučom. Zbog toga je za dio zemlje izdano narančasto upozorenje. Kako piše 24ur, meteorolozi su bili iznenađeni razvojem olujnih oblaka.

Žitelje je, pak, iznenadila tuča veličine loptice za golf. Pojedine su ledene gromade imale šest centimetara u promjeru. Prva olujna ćelija razvila se iznad Furlanije-Julijske krajine te se kretala prema zapadu, no u međuvremenu je oslabila. Druga fronta je nastala iznad središnje Slovenije te je krenula na istok.

“Pažnja! U središnjem dijelu zemlje formira se jaka oluja sa snažnom tučom! Tijekom nevremena mogući su jaki udari vjetra i pljuskovi. Niti jedan meteorološki model nije predvidio ovo”, poručili su iz slovenske Agencije za okoliš (ARSO).

Nevrijeme stiglo u Zagorje

Kako javlja stranica Neverin, nevrijeme se kreće prema Hrvatskoj, odnosno, stiglo je do Zagorja. Ljudi u komentarima pišu kakvo je stanje. “Pregrada, pljusak s malo kuglica leda”, Lepoglava, pada kiša i grmi”, “Hum na Sutli pala tuča”, javljaju građani.

Slovenski meteorolog Luka Ravnik poručio je da u pojedinim dijelovima Slovenije još može biti olujnih udara vjetra, naročito bure. Osim narančastog upozorenja zbog tuče, izdano je i upozorenje zbog velikih vrućina. Cestarske su službe, pak, upozorile vozače da se ne zaustavljaju ispod nadvožnjaka zbog velike količine oborina.


Zbog vrućina iz Grada odlučili počastiti Zagrepčane: Na ova kupališta ulaz je besplatan


Komentari