Divlja zvijer šeta Žumberkom: Važno je znati jedan detalj o njoj koji je razlog za zabrinutost

Žumberak (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX) - jl specijal -

Nakon vijesti kako je ris snimljen prvi put ikad na Žumberku, iako se o njegovom pojavljivanju na tom području priča već godinama, evo nekoliko zanimljivosti o ovoj ugroženoj životinji.

Ris, taj misteriozni i karizmatični stanovnik europskih šuma, sve je prisutniji u pričama o očuvanju divljih ekosustava diljem Europe. U Hrvatskoj, risovi su postali simbol divlje prirode, ali istovremeno su i predmet zabrinutosti zbog njihovog sve manjeg broja.

Ovi graciozni predatori, poznati po svojoj sposobnosti prilagodbe i sjajnom kamuflažnom krznu, nekad su bili rasprostranjeni diljem Europe. Međutim, gubitak staništa, lova i drugi ljudski utjecaji doveli su do njihova smanjenja i fragmentacije populacija.

U gorju nedaleko Zagreba prvi put snimljena rijetka divlja zvijer: ‘Imali smo dojave, a sad je napokon i snimljen’

Idealna staništa

U Hrvatskoj, risovi su prisutni u planinskim područjima, posebno u Gorskom kotaru, Velebitu i dijelovima Dinarida. Ova područja pružaju idealno stanište za ove divlje mačke, s bogatstvom šumskih ekosustava i raznolikih plijenova.


Unatoč povećanju svijesti o potrebi očuvanja risova, brojnost populacija i dalje je pod povećanim pritiskom. Gubitak staništa zbog urbanizacije, prometnih koridora i nelegalnog lova predstavljaju ozbiljnu prijetnju opstanku ovih životinja.

Kako bi se zaštitili risovi i osigurala očuvanost njihovih staništa, u Hrvatskoj su pokrenuti različiti projekti i inicijative. To uključuje uspostavu zaštićenih područja, monitoring populacija, edukaciju javnosti i promicanje održivih praksi u korištenju prirodnih resursa.

Ris (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Očuvanje risova

Uz to, suradnja s drugim europskim zemljama ključna je za očuvanje risova na širem području. Razmjena znanja, iskustava i najboljih praksi omogućuje bolje upravljanje populacijama risova i osigurava dugoročnu održivost ovih divljih mačaka.

Risovi ne samo da su važni za očuvanje biodiverziteta, već su i indikator zdravlja šumskih ekosustava. Njihova prisutnost ukazuje na uravnoteženost prirodnih procesa i važnost očuvanja divljih područja.

Dok se nastoji osigurati opstanak risova u Hrvatskoj, važno je kontinuirano podizati svijest o njihovoj važnosti te potaknuti aktivnosti koje će doprinijeti očuvanju ovih divljih mačaka i njihovih staništa. Samo uz zajednički napor svih dionika možemo osigurati da risovi i dalje budu neizostavni dio divljih krajolika Hrvatske.

Ris (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)


Komentari