Dišite zdravo dok još možete jer nam iz Andrije Štampara javljaju da je zrak trenutno na ovoj razini čistoće

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Stručnjaci u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” potvrdili su ono što su primijetili i brojni Zagrepčani, a to je da je u jeku epidemije koronavirusa došlo do značajnog smanjenja zagađenja zraka, prenosi Večernji list.

U prvih tjedan dana od početka mjera i preporuka izolacije izazvanih koronavirusom, razina dušikova dioksida pala je za čak 70%, a mjesec dana nakon uvođenja mjera je na oko 50% u odnosu na uobičajene koncentracije u gradu.

“Zagreb, isto kao i ostali gradovi u Europi, bilježi značajno smanjenje zagađenja zraka tijekom posljednjih mjesec dana. Ovaj pozitivan utjecaj na kvalitetu zraka posljedica je pridržavanja protuepidemijskih mjera na razini Zagreba i Republike Hrvatske – rekli su nam stručnjaci iz Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju zavoda „Dr. Andrija Štampar“.

Što se Jaruna i Bundeka tiče, kupališna sezona službeno počinje 1. lipnja te se prema propisima desetak dana prije početka sezone uzima prvi uzorak vode za kupanje, što znači da ove godine još nisu uzimali uzorke s popularnih zagrebačkih okupljališta.

“Kroz mjesec dana imat ćemo i prve rezultate kakvoće vode”, istaknuli su iz nastavnog zavoda.



Komentari