Dio umirovljenika u problemu: ‘Ne znam što se događa, sve sam predala na vrijeme, a mirovine ni na vidiku’

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Brojni umirovljenici u Hrvatskoj žale se da im novac od mirovina uopće ne sjeda na račune.

Naime, dio umirovljenika koji su u posljednjih nekoliko mjeseci podnijeli zahtjev za mirovinu još uvijek nije dobio rješenje o isplati.

“Nije mi jasno što se događa i zašto postupak toliko traje kada sam sve što sam trebala predati, predala na vrijeme. Informacije dobivam na kapaljku. Na telefon ih je jako teško dobiti, a mailom odgovaraju da je sve regularno”, požalila se umirovljenica koja je zahtjev za mirovinu podnijela prošle godine. Pravo na predujam je dobila tek u travnju, a rješenje o mirovini još uvijek čeka.

‘Informacije dobivam na kapaljku’

“Nije mi jasno što se događa i zašto postupak toliko traje kada sam sve što sam trebala predati, predala na vrijeme. Informacije dobivam na kapaljku. Na telefon ih je jako teško dobiti, a mailom odgovaraju da je sve regularno”, požalila se.

S obzirom da je zakonski rok za rješavanje zahtjeva za mirovinu od 30 do 60 dana od trenutka zaprimanja, zbog svega je reagirao i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, što se tiče novih umirovljenika, pokušava maksimalno s obzirom na dostavljenu dokumentaciju, da u propisanom roku od 60 dana donese ili privremeno rješenje, ili konačno rješenje u visini mirovine. Postoci novih zahtjeva za korištenje starosne ili privremene mirovine se obrađuju u propisanom roku, nešto je više od 75 posto pristiglih zahtjeva, a s obzirom na okolnosti, nepotpunu dokumentaciju ili možda potrebu za vještačenjem, ti postupci traju dulje. Naravno da se onda i prosječno vrijeme svih pristiglih zahtjeva u jednoj godini za korištenje mirovina povećava”,  rekao je.


NA fotografiji; Marin Piletić (Foto: Davor Pongracic/CROPIX)

Važno je prikupiti svu dokumentaciju

Istaknuo je da je prije podnošenja zahtjeva za mirovinu važno prikupiti svu dokumentaciju o zaposlenju, ostvarenom stažu i isplaćenim plaćama, odnosno doprinosima. HZMO vodi evidenciju staža i uplaćenih doprinosa, no ona nije uvijek potpuna. Zakonom o mirovinskom osiguranju je u takvim slučajevima predviđena isplata akontacije ili predujma osobama čiji zahtjevi nisu riješeni unutar zakonskog roka.

“Ono što mi činim po pitanju jačanja financijske pismenosti, da se dokumentacija za mirovinu prikupi prije samog odlaska o mirovinu i tu ćemo i mi na terenu morati kao sustav mirovinskog osiguranja učiniti sve da zaista ta priprema prije odlaska u mirovinu bude adekvatnija i s naše strane. Da upoznamo buduće umirovljenike o njihovim pravima. Svi oni koji ne mogu dobiti u propisanom roku stalno rješenje o mirovini mogu računati na isplatu akontacije, odnosno iznosa koji se u najčešćem broju slučajeva podudara s onim što će u konačnici biti visina mirovine”, dodao je.

“Svi će zaostatci biti isplaćeni s onom prvom punom mirovinom iz konačnog rješenja o visini mirovinskog primanja. Mi ćemo sasvim sigurno kao Vlada i dalje činiti sve da unaprijedimo mirovinski sustav i da osnažimo naše umirovljenike”, poručio je.

Umirovljenici očajni zbog svoje situacije: ‘Recite ovoj vladi da nam je dosta siromaštva’


Komentari