Dio Balkana će pogoditi snažan toplinski val: Negdje se očekuju temperature i do čak 45 stupnjeva

Toplinski val (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Stanovnike jednog dijela Balkana idućih dana očekuju rekordne vrućine, a vrhunac toplinskog vala će biti u srijedu i četvrtak.

Naime, topli se zrak iz sjeverne Afrike i središnjeg Sredozemlja širi se prema istoku, što će od danas do petka dovesti do značajnog porasta temperatura u Grčkoj i Turskoj. Prema izvještajima agencije dpa, temperature bi mogle doseći čak 45 Celzijevih stupnjeva.

Najviše temperature očekuju se u srijedu i četvrtak, dok se za vikend predviđa lagano opadanje. Grčka meteorološka služba ističe da će od utorka škole u nekim dijelovima zemlje raditi skraćeno do 11:30 sati, a u slučajevima ekstremne vrućine, bit će potpuno zatvorene. Grčko ministarstvo rada savjetuje zaposlenicima u javnom i privatnom sektoru da rade od kuće, gdje god je to moguće.

@zagrebinfo kako podnosite vrućine u Zagrebu? 🥵 #zagrebinfo #zagreb #starizagreb #ljeto #retro ♬ 80s retro-future synthwave(1321717) – Ninja Muzik Tokyo

Otvaraju se klimatizirane javne zgrade i dijeli voda

Kako bi bar malo olakšali situaciju građanima, vlasti i Crveni križ su poduzele nekoliko mjera. Naime, u glavnom gradu Ateni otvorena su klimatizirana utočišta za brojne turiste, a grčki Crveni križ postavio je štandove na trgu Sintagma i na Akropoli, gdje dijele besplatnu vodu. Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlazak van u najtoplijem dijelu dana, piju dovoljno tekućine, izbjegavaju alkohol, jedu laganu hranu i da ne provode intenzivnije vježbe na otvorenom.

Mnogi gradovi i općine širom Grčke otvaraju klimatizirane javne zgrade kako bi pružili utočište ugroženijim skupinama ljudi – beskućnicima, potrebitima kao i onima koji kod kuće nemaju klima uređaje.


Ekstremne vrućine će pogoditi i Tursku pa je tamošnja meteorološka služba također izdala upozorenje za toplinski val, a najveće se vrućine očekuju u zapadnim dijelovima zemlje gdje će temperature rasti i do 45 Celzijevih stupnjeva. Vlasti savjetuju izbjegavanje boravka na otvorenom od 11 do 16 sati, osobito starijim osobama, djeci i kroničnim bolesnicima.

Očekuje se da će ovaj toplinski val izazvati dodatne probleme u već ionako toplim ljetnim mjesecima, pa se pozivaju svi građani i turisti na oprez i pridržavanje savjeta nadležnih službi kako bi se smanjile negativne posljedice po zdravlje.

Napokon gotovi radovi na važnoj cesti, Tomašević je svečano pustio u promet: ‘Novi značajan koridor’


Komentari