Diljem Hrvatske počela velika rasprodaja stanova: Najjeftiniji je 11 tisuća eura

Zgrade u Zagrebu, ilustracija (Foto: Darko Tomas /CROPIX)

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) raspisao je javni natječaj za prodaju nekretnina u svom vlasništvu. U ponudi je deset stanova površine od 37 do 67 četvornih metara, pri čemu većina stanova ipak ima oko četrdesetak kvadrata, a nekretnine se prodaju u pet različitih gradova.

Stanovi se prodaju u zatečenom stanju, prema principu “viđeno – kupljeno” kako bi se izbjegli kasniji prigovori. HZMO je odgovoran za pravne i materijalne nedostatke nekretnina koje su oglašene.

Deset stanova za koje je HZMO raspisao natječaj se prodaju u Belom Manastiru, Grubišnom Polju, Ogulinu, Pakracu i Zagrebu.

Najjeftiniji stan je onaj u Pakracu površine 42,77 kvadrata, s početnom cijenom od svega 11.450 eura.

S druge strane, najskuplja nekretnina je stan koji se nalazi u Aleji pomoraca u Zagrebu, površine 43,84 kvadrata, s početnom cijenom od 111.350 eura.

Stanovi u Zagrebu, ilustracija (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Uvjeti natječaja i rokovi

Posebno je naznačeno da su pojedine nekretnine u izvanknjižnom vlasništvu HZMO-a. Iako formalno u njihovom posjedu, nisu upisane u zemljišne knjige. To, međutim, ne utječe na pravo vlasnika da raspolaže svojom nekretninom. U takvim slučajevima, HZMO će predati stan kupcima na korištenje i pružiti svu potrebnu dokumentaciju. No, na kupcu je odgovornost da stan upiše u zemljišne knjige.


Ponuditelji su dužni uplatiti jamčevinu u visini 10 posto početne cijene nekretnine. Izabranom kupcu jamčevina će biti uračunata u cijenu, dok će svim ostalim ponuditeljima koji nisu uspjeli kupiti nekretninu, HZMO vratiti jamčevinu bez kamata u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o odabiru najpovoljnije ponude.

Krajnji rok za predaju ponuda je utorak, 6. kolovoza ove godine, dok će otvaranje ponuda biti u ponedjeljak, 19. kolovoza u 10 sati u prostorijama HZMO-a, Zagreb,  na adresi A. Mihanovića 3, dvorana A, II. kat. Otvaranju ponuda mogu prisustvovati samo ponuditelji osobno ili njihovi opunomoćeni predstavnici, s tim da kod sebe obvezno moraju imati punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika, naveli su iz HZMO-a. Detalje ponude i uvjete natječaja možete pogledati ovdje.

Poznata sva mjesta gdje će biti peta parkirna zona u Zagrebu: 11 lokacija


Komentari