Diljem Hrvatske na tlo se bacaju neobični ‘kolačići’: Ne smiju se dirati, evo čemu služe

Provođenje cijepljenja (Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX)

U svrhu kontrole bjesnoće i njezinog iskorjenjivanja, u Hrvatskoj se trenutno provodi oralno cijepljenje lisica. Radi se o procesu koji se inače događa na jesen i u proljeće, pri čemu deseci zrakoplova na nebu iznad Hrvatske ispuštaju mamce s cjepivom na tlo. Cijepljenje će se provoditi idućih osam dana.

Također, mamci u obliku kolačića sadrže cjepivo koje nije štetno za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. Udaljenost između dva mamca iznosi oko 80 metara. Tijekom ove godine takvo cijepljenje lisica provodi se na cijelom području Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca.

Nadalje, cjepivo je u obliku ružičaste otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu koja se nalazi u središtu hranjivog mamca. Mamac je izrađen od smjese tamno-smeđe boje i izgledom podsjeća na kolačić. Specifičnim i intenzivnim mirisom privlači divlje životinje koje pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu.

Opasna bolest

Inače, bjesnoća je virusna zarazna bolest od koje obolijevaju domaće i divlje životinje te ljudi. Posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine te je zahvaljujući provedbi oralne vakcinacije lisica od 2011. godine u kontinuitetu do danas, Hrvatskoj 2021. godine dodijeljen status zemlje slobodne od bjesnoće.

Iako od 2014. godine nema slučajeva bjesnoće u zemlji, uzimajući u obzir globalizaciju te mogućnosti širenja bolesti, važno je kontinuirano podizati svijest javnosti o značaju i opasnosti ove bolesti. Bjesnoća se na ljude prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Bolest je neizlječiva te u slučaju nepravovremene reakcije može završiti smrću.


Oralna vakcinacija lisica na području cijele zemlje provodit će se do 2027. godine, a nakon toga će se provoditi ovisno o epidemiološkoj situaciji u zemljama u okruženju, odnosno prema procjeni rizika od mogućeg unosa bjesnoće iz susjednih zemalja.

Lisica u šumi (Foto: Pixabay)

Mjere sigurnosti

Nadalje, mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem.

Također, prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može smetati ljudima. Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina vidljiva, mamac više nije djelotvoran, te se takav mamac, obavezno noseći zaštitu na rukama, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio.

Zaključno, u slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke, a ukoliko je sadržaj mamca došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku. Važno je znati i da mamci nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima.

Lisicama u dvorištu ni slučajno ne smijete ništa: Iz Grada objasnili što mogu po pitanju zvijeri na kućnom pragu


Komentari