Danas ističe rok: Za Zagrepčane koji se ogluše na poziv, uskoro će se sve promijeniti

Gradska plinara Zagreb - Opskrba (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Danas, 23. rujna je zadnji dan u kojemu građani Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića mogu poslati zahtjeve i ugovore za ostanak u GPZO-u, a rok je večeras do ponoći.

Podsjetimo, ovog su proljeća mnogi Zagrepčano ostali iznenađeni i zbunjeni viješću o tome da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odlučila da će zagrebačko područje plinom ubuduće opskrbljivati tvrtka Međimurje plin, a ne, po prvi put u 162 godine, Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO).

Mnogima se građanima ova odluka nije svidjela, pogotovo kad se uzme u obzir da nikad nisu imali drugog opskrbljivača. Međutim, Gradska plinara Zagreb-Opskrba je građanima ponudila mogućnost da ostanu njihovi kupci, a obavijest su slali skupa s računima.

Gradska plinara Zagreb (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Građani pred odlukom – javna ili tržišna usluga?

“Pozivamo Vas da i nakon 1. listopada 2024. ostanete naš kupac i nastavite dugogodišnju suradnju s nama koja osigurava opskrbu plinom. Svojim kupcima nudimo povoljniju cijenu u odnosu na onu koju će nuditi opskrbljivač u obvezi javne usluge”, napisano je u obavijesti.

Tako sada građani imaju dvije opcije – mogu birati hoće li biti klijenti tvrtke Međimurje plin ili pak žele nastaviti s Gradskom plinarom Zagreb-Opskrba. Postavlja se logično pitanje – koja je razlika ako se netko odluči potpisati ugovor s GPZ ili ako želi biti klijent Međimurje plina?

Na to nam je pitaje odgovorio Zoran Dojčinović, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin. “Opskrbljivač plinom dužan je unaprijed upoznati krajnjeg kupca s uvjetima iz tržišnog ugovora. Ključno je da kupac dobije sve bitne informacije kako bi mogao odlučiti koja je usluga povoljnija za njega – javna ili tržišna. Posebno su značajne sljedeće odredbe ugovora: cijena plina tijekom ugovornog razdoblja, ugovara li se fiksna ili promjenljiva cijena, trajanje ugovorne obveze, kolika je naknada za prijevremeni raskid ugovora, odredbe o načinu produljenja ugovora itd.”, pojašnjava Dojčinović.


Gradska plinara Zagreb (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

‘GPZO nudi nižu cijenu od 10 centi’

Bitno je još naglasiti da treba provesti postupak promjene opskrbljivača plinom ukoliko kupac prihvati ponudu tržišnog ugovora, kaže naš sugovornik. Nadalje, bez pristanka kupca opskrbljivač ne smije prebaciti kupca iz javne usluge u tržišnu (ili obratno).

Tako je gradonačelnik Tomislav Tomašević, početkom ovog mjeseca, najavio i o koliko se jeftinijoj ponudi radi. “GPZO će ponuditi nešto nižu cijenu od odluke HERA-e. 52,1 euro po megavatu. 10 centi manje. Ta bi se cijena trebala dodatno spustiti nakon odluke vlade o subvencijama. Očekujemo da će subvencije vrijediti i za GPZO”, izjavio je tada Tomašević i dodao kako će u tom slučaju, računi potrošača koji se odluče za GPZO biti nekoliko eura jeftiniji u odnosu na one koji ostanu na javnoj usluzi.

Ta će cijena vrijediti do 1. listopada 2025., cijelu plinsku godinu i tako će biti po ugovoru. “Također neće biti moguće da ne bude plina”, rekao je Tomašević početkom rujna.

Još je dva dana ostalo do krajnjeg roka: Za Zagrepčane koji se ne odazovu više neće biti isto

‘Smatram da će nas i Međimurje plin efikasno opskrbljivati plinom’

Tako su neki Zagrepčani već popunili i poslali zahtjeve kako bi ostali kupci GPZO-a, dok drugi to ipak neće učiniti. Jedna od onih koja će i dalje koristiti javnu uslugu je Zagrepčanka Monika.

“Iskreno, meni se za tih nekoliko eura, koliko bi ispalo jeftinije na godišnjoj razini, zaista ‘ne da’ ispunjavati obrasce i slati ih. Mislim da je GPZO trebao na javnom natječaju dati nižu ponudu i ne bi bilo ovakve drame. Kako se kaže, sad je ‘prošla baba s kolačima’. Prije sam živjela u stanu koji se grijao na toplanu, a prije pet godina sam se preselila u stan koji za grijanje koristi plin. Tako da nisam stvorila onaj osjećaj ‘sentimentalnosti’ ili nešto slično, a s druge strane, smatram da će nas i novi opskrbljivač iz javne usluge efikasno ospkrbljivati plinom”, smatra Monika.

Gradska plinara Zagreb-Opskrba podnijela tužbu protiv odluke HERA-e oko opskrbe plinom Zagrepčana

‘GPZO se pokazao kao pouzdan i njih ću izabrati’

Međutim, brojni imaju drugačije mišljenje. Tako je jedan Zagrepčanin, još u svibnju, kada se cijela situacija oko opskrbe plinom počela zahuktavati, izjavio kako će ostati vjeran GPZO-u. Razlog – uvijek je bio zadovoljan njihovom uslugom. “Kao građanin grada Zagreba, mogu reći da ću sigurno ugovor potpisati s GPZO -om ukoliko ponude cijenu iz ovog natječaja, pogotovo kad pogledam razliku u cijeni. Pokazali su se pouzdani i s njima nikada nisam imao nikakvih problema”, napisao je tada na društvenoj mreži Reddit.

Sve u svemu, danas je zadnji dan da Zagrepčani konačno odluče koja je opcija za njih najbolja. Nadalje, ako građani prihvate ponudu GPZO-a, od 1. listopada više neće biti korisnici javne usluge, već će prijeći na tržišnu uslugu. Napominjemo, večeras do ponoći je krajnji rok za slanje zahtjeva i ugovora za ostanak u GPZO-u.

S druge strane, ako građani odluče ostati na javnoj usluzi opskrbe plinom, nju u iduće četiri godine, kao što smo ranije naveli, može pružati samo Međimurje plin. Ona pak svojim sadašnjim potrošačima javne usluge u Zagrebu mora najkasnije do 31. listopada dostaviti novi ugovor o opskrbi plinom.


Komentari