Dan koji izaziva jezu kod svih Zagrepčana: ‘Sjećam se i kad su ispalili svijetleći grozd’

Foto: HRT Screenshot

Ono što je započelo kao relativno normalan dan u glavnom gradu Hrvatske u samo nekoliko minuta pretvorilo se u horor koji će svi pamtiti još desetljećima.

ZAGREB SE PRISJEĆA BOLNIH DANA: ‘Postavljene mine na mostu. Nisi znao hoćeš li se vratiti kući poslije posla’

Na današnji dan, naime, prije 32 godine Zagreb je po prvi put u povijesti Domovinskog rata postao meta agresora. Dva borbena zrakoplova JNA u niskom su letu 16. rujna 199. godine ispalila šest navođenih raketa na televizijski odašiljač na Sljemenu.

Tako je sljemenski toranj postao prvi objekt u Zagrebu koji se našao na udaru jugo-zrakoplovstva, a hrvatska prijestolnica po prvi put je u ratu bombardirana.

Foto: Screenshot HRT

Primirje koje to nije bilo

Projektili, srećom, nisu direktno pogodili toranj već su pali tridesetak metara dalje, te je izazvan požar na pratećim objektima. On je brzo ugašen.

Već sljedećeg dana, u Igalu u Crnoj Gori primirje su potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, srpski predsjednik Slobodan Milošević i jugoslavenski sekretar obrane general Veljko Kadijević, u prisustvu predstavnika EZ-a lorda Carringtona.


RAKETIRANJE ZAGREBA: Pobunjeni Srbi gađali su brojne institucije u gradu

No, već istog dana zrakoplovi JNA ponovno su preletjeli nad Zagrebom, i to 48 puta. Između 10 ujutro te do kasnih noćnih sati ponovno je pogođen odašiljač na Sljemenu. Napadnuti su i sjeverni dio grada, područje Lučkoga te Centar za obuku Hrvatske vojske.

Zauvijek zarezano u sjećanje

Taj je događaj prestravio Zagrepčane, a definitivno sledio krv u žilama djelatnicima samog odašiljača na vrhu Medvednice. Štoviše, i dan danas Odašiljači i veze, koji upravljaju tornjem, čuvaju dijelove rakete koja je pogodila toranj u jednom od naleta tijekom 1991. godine.

Foto: Odašiljači i veze

Ovog tragičnog događaja Zagrepčani se svake godine podsjećaju, pa o tome pišu i na društvenim mrežama.

“Da, zauvijek urezano u sjećanje…s balkona gledala gađanje Sljemenskog tornja…kao pogodak u srce. Nema oprosta”, napisala je jedna komentatorica.

(VIDEO) 25 godina od raketiranja Zagreba: Prisjetimo se simbolike Trga svibanjskih žrtava

“Nisi znao hoćeš li se vratiti kući poslije posla. Sjećam se i kad su ispalili svijetleći grozd, jer smo imali zamračenje, bila u centru Zagreba kad su raketirali Sljeme i Banske dvore. Ne ponovilo se.

Foto: Screenshot HRT

Zagreb više puta postao meta

Stres, panika, nisi mogao naći mjesta u busu koji su vozili za Novi Zagreb”, prisjetila se lani jedna naša čitateljica.

Napadi na Zagreb nastavili su se i kasnije: u listopadu su raketirani i Banski dvori na Gornjem gradu, s ciljem ubojstva predsjednika te njegove goste Stipu Mesića i Antu Markovića.

(FOTO) ‘MRTVI LJUDI, GORJELI SU AUTI’ Jezivo svjedočanstvo uništavanja Zagreba: ‘Izašli smo i gasili požare’

Zagreb je još jednom postala meta 1995. godine. Odmetnuti Srbi su kao odmazdu za akciju “Bljesak” napali civilne ciljeve u Zagrebu. Koristeći zabranjena kasetna eksplozivna sredstva, takozvane “zvončiće”, 2. i 3. svibnja granatirali su središte Zagreba. U napadu je ubijeno sedam, a ranjeno najmanje 200 civila.


Komentari