Članica Pussy Riota puštena iz Remetinca: ‘Žene ne mogu vidjeti sunčevu svjetlost, a muškarcima je omogućeno vježbanje’

Clanica benda Pussy Riot izlasla iz Remetinca. Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Članica skupine Pussy Riot, Ajsoltan Nijazova, iz remetinečkog ekstradikcijskog pritvora izašla je oko 17.30 sati, a okupljenim novinarami rekla je kako je bila uvjerena da će u remetinečkom zatvoru provesti predstojeći vikend i idući tjedan.

”U šoku sam. Prije sat vremena sam razgovarala sa svojom odvjetnicom i bile smo uvjerene da ću vikend, ponedjeljak i utorak provesti u zatvoru, a sad sam na slobodi”, rekla je Nijazova.

Dodala je da u remetinečkom zatvoru ne postoje pravila za zatvorenice te da muškarci imaju pravo na šetnju dva puta u danu, dok žene mogu to pravo iskoristiti samo navečer.

”Žene ne mogu vidjeti sunčevu svjetlost, a muškarcima je omogućeno vježbanje. Ja sam htjela džogirati tijekom svoje šetnje, ali mi to nije bilo dopušteno”, nadodala je Nijazova.

Clanica benda Pussy Riot izlasla iz Remetinca. Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Ajsoltan Nijazovu, članicu Pussy Riota policija je, dok je putovala na zagrebački nastup, uhitila na granici sa Slovenijom prema tjeralici Turkmenistana koji ju traži zbog navodne pronevjere novca, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio joj je pritvor.

No, žalba je prihvaćena, a ključni argument je bio taj što je Nijazova već izdržala zatvorsku kaznu, i to u Ruiji, za djelo za koje ju optužuje turkmenistansko pravosuđe.


Ključni argument prihvaćene žalbe, kako se doznaje, bila je činjenica da je Nijazova već u Rusiji, kao što je tvrdila, izdržala zatvorsku kaznu za djelo za koje ju je Turkmenistan potraživao preko Interpola.

Nisu uskraćena prava

Ministarstvo pravosuđa potom je izvijestilo da pritvorenoj članici skupine Pussy Riot nisu uskraćena ljudska prava te da će, kada zaprime podatke o konkretnom slučaju, postupiti u okviru svojih nadležnost.

ODGOVORILI NA PROZIVKE: Županijski sud u Zagrebu objasnio zašto je pritvorena članica benda Pussy Riot!


Komentari