Čim ga se sjete purgerima srce zaigra: Danas je oronula ruševina, no nekad su se ovdje stvarale najljepše zagrebačke uspomene

Ruševna kuća na uglu Frankopanske i Varšavske, bivši restoran "K Zagorcu" (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Nekadašnji kultni zagrebački restoran ‘K Zagorcu’ posebno je mjesto za brojne Zagrepčane. Smješten na uglu Frankopanske i Varšavske, bio je popularno okupljalište građana u kojem se jela fina domaća klopa, u kojem su se slavile maturalne i vjenčanja uz zvukove tamburice, a bilo je mjesto u kojem su zasigurno pale i prve simpatije i ljubavi.

RUŠI SE POVIJESNA ZGRADA NA DOLCU! Građani pokrenuli inicijativu za obnovu i očuvanje objekta: ‘Ljudima je dosta uništavanja grada!’

No, ‘Zagorec’ je odavno stavio ključ u bravu, a ostali su samo oronuli i zapušteni zidovi.  Unatoč tome, brojne uspomene i dalje žive. Svaki Zagrepčanec je znao kam’ na dobru klopu, čašu hladnog piva i zabavu za dušu. Tog razdoblja prisjetili su se i naši čitatelji.

Ruševna kuća na uglu Frankopanske i Varšavske, bivši restoran “K Zagorcu” (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

“Postojala je mislim lipa na terasi odozada, i tu sam uvijek imala spoj sa prijateljima na kavi ili pivi”, “Mislim da je bio kesten, jedan ili dva, inače u dvorištu su tamburaši svirali pod tim drvećem”, “Kad smo se htjeli razveseliti, ugodno osjećati i dobro napapati, bio je to poseban kutak”, napisali su neki od građana, a drugi su se odmah nadovezali.

“Bila sam tamo vrlo često, bio mi je iza fakulteta, s gimnazijskim društvom, s dečkom, s prijateljicama i kolegama, a hrana kao iz bakine ili mamine kuhinje”, “Nekad davno najljepša terasa u gradu i najbolja klopa”, “Nestaje sve što je bilo dobro”, komentirali su građani.

Bivši restoran “K Zagorcu” (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Jedna je gospođa napisala da joj svaki puta srce zaigra kada prođe tim dijelom grada.


“Toliko lijepih uspomena, 1961. tu je bila svečana večera za moje vjenčanje. Bilo je predivno. Kad god prolazim tramvajem pored te ruševine srce se uzbudi. Šteta tu su purgeri rado dolazili”, prisjetila se Zagrepčanka, dok su drugi ljutito komentirali da sve što je dobro u gradu propada.

Srušena kuća na uglu Langova trga i Novakove ulice: Gradit će se luksuzni stanovi, cijena kvadrata ide u nebo

“Propada sve što je nekad bilo za nas Zagrepčane, ovi dotepenci žele izbrisati povijest i kulturu ovoga grada”. “Prava hrana propada a otvaraju se nebuloze s onim burgerima i sendvičima koji koštaju kao vrhunski kompletni meni iz ovog restorana”, “Šteta, svi kultni restorani u Zagrebu nestaju”, zaključili su neki građani.


Komentari