CIJEPILI SE ZIMUS, GRIPA SE POJAVILA KRAJEM LJETA! HZJZ nam otkrio koliko smo zaštićeni i je li cjepivo uzalud bačeno

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Da se, kasnije nego je to uobičajeno, gripa ove godine napokon pojavila u rujnu potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Za Novu TV otkrili su kako se radi o ukupno tri slučaja zaraze, a riječ je, govore, o tri mlađe ženske osobe, od kojih su dvije hrvatske državljanke, a jedna španjolska državljanka.

Kod sve tri bolesnice radilo se o istom tipu virusa gripe A/H3N2, dodali su pa istaknuli kako su slučajevi otkriveni slučajno, misleći da se radi o covidu, no rezultati tog testa bili su negativni pa se obavilo testiranje na gripu.

Budući da je moguće u isto vrijeme biti zaražen s oba virusa, iz HZJZ-a su prošle sezone gripe, nešto prije listopada, građane upozoravali da bi bilo pametno da se cijepe i protiv gripe, a mi smo provjerili jesu li oni koji su to i učinili, još uvijek zaštićeni od gripe te s koliko cjepiva uopće raspolažemo.

“Imunitet traje do godine dane. S vremenom nivo antitijela opada”, govori nam epidemiologinja Dijana Mayer, iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

“Zbog različitih sojeva u cirkulaciji i opadanja nivoa antitijela cijepljenje protiv gripe provodi se svake godine”, dodaje pa ističe kako je ove godine naručeno 650.000 doza cjepiva te vjeruje da će se sve doze potrošiti.



Komentari