Cijena mnogima omiljene namirnice vrtoglavo porasla: Ako nemate dozvolu za branje prijeti vam kazna

Cijene šparoga vrtoglave porasle (FOTO: Željko Puhovski/CROPIX)

Cijena mnogima omiljene namirnice na tržicama diljem Hrvatske vrtoglavo raste. Za vezicu šparoga od 200 do 250 grama na zagrebačkom Dolcu morat ćete izdvojiti od 10 do 15 eura. Cijena kilograma i lani je iznosila između 50 i 60 eura.

Šparoge su tražene zbog svog jedinstvenog okusa i teksture te se često smatraju luksuznom namirnicom. Bogate hranjivim tvarima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi, a mogu su kombinirati s brojnim drugim namirnicama gdje čine savršen spoj okusa.

Njihova visoka nutritivna vrijednost čini ih zdravim izborom u prehrani, stoga su odavno omiljena namirnica mnogim građanima, ali i profesionalnim kuharima.

Za vezicu šparoga od 200 do 250 grama na zagrebačkom Dolcu morat ćete izdvojiti od 10 do 15 eura (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Branje šparoga

Ako ste pomislili izbjeći visoke cijene i sami krenuti u branje ove namirnice, za sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe, u što spadaju i šparoge, potrebno je pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Svim sakupljačima nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole putem web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma.

”Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i važi do 31.12. iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnica na čijem se području sakupljaju biljke i gljive. Izrada dozvole potpuno je besplatna”, objasnili su za Zagreb.info iz Hrvatskih šuma.


Hrvatske šume moraju izdati dozvolu za branje šparoga (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

Za svaku podružnicu nova dozvola

Za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu, dok se lista proizvoda koji se nalaze na dozvoli može nadopunjavati. Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail.

(VIDEO) ŽIVAHNA GRADSKA TRŽNICA U JEKU SEZONE: Na zagrebačkom Kvatriću potražite najukusnije sezonsko voće i povrće!

U slučaju da se berači ne služe računalom i ne mogu ishoditi digitalnu dozvolu, još uvijek svoj zahtjev mogu uputiti dolaskom u šumariju ili podružnicu ili isti poslati putem pošte i dozvolu će dobiti na kućnu adresu. Naravno, i dalje besplatno.

Dozvola za osobne potrebe isključivo se odnosi na osobne potrebe, dakle zabranjena je prodaja ili prerada pa onda opet prodaja takvih proizvoda. Dozvola koju izdaju HŠ d.o.o. odnosi se isključivo na šume i šumsko zemljište u vlasništvu RH kojim gospodare HŠ. Za sakupljanje plodova na privatnim zemljištima treba zatražiti dozvolu vlasnika.

Za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Predviđene kazne

Sakupljanje za komercijalne potrebe (prodaju) regulira se Ugovorom o sakupljanju, sakupljačima se za ubrane plodove izdaje popratnica i sakupljač za takve proizvode plaća Hrvatskim šumama naknadu ovisno o količini ubranih plodova.

Svi detalji i upute navedeni su u Pravilniku za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda i nalaze se na web stranici https://www.hrsume.hr/gradjani/dozvola-nsp/.

”Zasad nemamo informaciju da je neki pojedinac zatečen u sakupljanju plodova bez dozvole i da mu je izrečena kazna, a s obzirom na to da je ishođenje dozvola maksimalno pojednostavljeno, nadamo se da kazni neće ni biti”, objasnili su iz Hrvatskih šuma.

Kao i kod skupljanja ostalih nedrvnih šumskih proizvoda u nekomercijalne svrhe, ako to činite bez dozvole prijeti vam plaćanje kazne u iznosu od 133 do 933 eura.


Komentari