Cijena kave mogla bi biti najveća prevara: Evo koliko kafići zarade na jednoj šalici

Cijena kave u kafićima, ilustracija (Foto: Pixabay)

Na cijenu kave u kafićima često se žale brojni građani, osobito nakon uvođenja eura. Promjenom valute, standardna cijena u većini kafića za veliku kavu s mlijekom postala je dva eura, dok je za običan espresso desetak centi niža.

Trenutno velike ugostiteljske i hotelske grupe nabavljaju kavu srednje kvalitete za espresso po cijenama između 19,80 i 21,50 eura za kilogram. Također, kod nekih se distributera kava za espresso poznatih brendova na akcijskoj prodaji može dobiti već za petnaestak eura, navodi Kult plave kamenice.

Nadalje, ističu da standardna Franckova ‘zelena’ kava za espresso košta 27,50 eura, ali da Franck na tu cijenu odobrava popuste koji vrijede i za male ugostitelje. Dodaju i da postoje puno skuplje kave, poput specialty kava, ali da je nekakva srednja cijena kave za ugostiteljstvo 25 eura za kilogram.

@zagrebinfo Od kud si, a bez da mi kažeš od kud si 🌇 #zagrebinfo #zagreb #funny #fun #fyp #fy #tiktok #viraltiktok #anketa #voxpopuli ♬ original sound – zagreb.info

Velika zarada

Inače, normativ za espresso iznosi 7 grama, što znači da bi se od kilograma kave trebalo dobiti barem 130 šalica tog napitka. Kada se kilogram kave podijeli s brojem šalica dolazi se do brojke od 0,192, odnosno manje od 20 centi za jednu ‘dozu’.

Također, poznato je da kava oduvijek ugostiteljima donosi najveće pojedinačne marže jer je riječ o jeftinom proizvodu, a dosad su se marže kretale od pet do deset puta više u odnosu na nabavnu cijenu. Ipak, u zadnje dvije godine marže na kavu u pojedinim su kafićima narasle na 20 do 25 puta više u odnosu na nabavnu cijenu.


Nadalje, poznato je da na elitnijim lokacijama na moru ili u glavnom gradu cijena šalice kave u pojedinim kafićima doseže cijenu od četiri ili pet eura, što je 20 ili 25 puta više od nabavne cijene. Sukladno tome, radi se o maržama od 2000 do 2500 posto.

Nevjerojatna cijena za dva gutljaja kave u šoping centru: ‘Više nikad se ondje ne vraćam’

Naravno, u obzir je potrebno uzeti i najam prostora, cijenu radnika i drugih sirovina potrebnih za proizvodnju i posluživanje šalice kave, što također ulazi u njezinu ukupnu cijenu.


Komentari