Cijela Hrvatska pamti današnji dan prije 33 godine: Nakon njega ništa nije bilo isto

Markov trg (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Hrvatski sabor u utorak obilježava svoj Dan, prisjećajući se povijesne odluke donesene 8. listopada 1991. godine, kada je jednoglasno odlučeno o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom, SFRJ. Ta ključna odluka donesena je nakon što je istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, koja je izglasana 25. lipnja iste godine.

U toj odluci Sabor je jasno naveo kako Republika Hrvatska više ne priznaje legitimnost nijednog tijela bivše SFRJ te da više ne priznaje nijedan pravni akt donesen u ime federacije koja, od tada, više ne postoji. Time je Hrvatska formalno postala samostalna država, čime su stvoreni temelji za međunarodno priznanje koje je uslijedilo nešto kasnije.

Ta je sjednica održana u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu, koja je tada bila tajna lokacija zbog prijetnji zračnim napadima. Naime, samo dan ranije, Jugoslavenska narodna armija (JNA) je bombardirala Banske dvore, gdje se nalazio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, koji je tek za dlaku izbjegao smrt. Iz tog razloga, kako bi osigurali sigurnost, saborski zastupnici okupili su se na nekoliko različitih lokacija prije nego što su se tajno premjestili u Šubićevu.

Početak novog poglavlja za Hrvatsku

Na sjednici je, tadašnji potpredsjednik Sabora, Vladimir Šeks, svečano objavio odluku. “Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida sve državnopravne sveze na temelju kojih je s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ”, rekao je. Ova izjava označila je početak novog poglavlja za Hrvatsku koja se nalazila usred Domovinskog rata, prisiljena braniti se od agresije Srbije i JNA.

Istog dana, Sabor je donio i 15 zakona potrebnih za funkcioniranje samostalne i suverene Hrvatske, te je pozvao međunarodnu zajednicu, posebno članice Ujedinjenih naroda i Europske unije, na uspostavu diplomatskih odnosa s Hrvatskom. Island je bio prva europska država koja je priznala hrvatsku neovisnost, i to 19. prosinca 1991. godine.


Ovogodišnje obilježavanje Dana Hrvatskog sabora započet će izvođenjem hrvatske himne “Lijepa naša domovino”, nakon čega će uslijediti minuta šutnje u čast poginulim braniteljima i obraćanje predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, koji će podsjetiti na značajne povijesne trenutke i odluke.

Znate li koji je praznik bio na današnji dan: Prije 33 godine donesena je važna odluka

Svečanost na groblju Mirogoj

Prije same sjednice, izaslanstvo Sabora, predvođeno Jandrokovićem, položit će vijence i zapaliti svijeće na groblju Mirogoj, kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, te na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana.

Podsjetimo, do 2020. godine, 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, državni blagdan i neradni dan. Međutim, izmjenama u kalendaru blagdana odlučeno je da će se od tada taj datum obilježavati kao Dan Hrvatskog sabora, spomendan i radni dan.

Nakon svečanosti, Sabor će nastaviti s radnim dijelom sjednice u kojem će se raspravljati o izmjenama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Tim izmjenama uređuju se postupci sklapanja ugovora s zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske ili lokalnih jedinica. Također, raspravljat će se o izmjenama Zakona o potvrđivanju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.


Komentari