Čeka li Zagreb velika promjena: Jedna žena trenutno je vruća tema hrvatske politike

Martina Bienenfeld i Tomislav Tomašević (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

S time da HDZ-ovi kandidati ne vladaju Zagrebom i Rijekom premijer Andrej Plenković pomirio se prilično lako, a u tim gradovima nema velikih očekivanja ni na nadolazećim lokalnim izborima koji bi se trebali održati u svibnju iduće godine, a za koje su se u vladajućim redovima već počeli pripremati.

Kad je o Zagrebu riječ, HDZ je u svojevrsnom kadrovskom deficitu godinama, djelomice i zato što su svih tih godina podilazili interesima pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, kojega su podrškom ispod stola držali na vlasti, dok je s druge strane Rijeka oduvijek bila SDP-ova utvrda pa je u tom gradu vlast od dugogodišnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela bez puno pompe preuzeo Marko Filipović.

No kao tiha Plenkovićeva boljka i danas se među HDZ-ovcima spominje Split jer je uz Dalmaciju sentimentalno i obiteljski vezan. Gradom pod Marjanom upravlja Centrov Ivica Puljak, koji se nada osvajanju još jednog mandata na skorašnjim lokalnim izborima. To će biti njegovi treći izbori jer je sudjelovao i na izvanrednim lokalnim izborima na kojima mu je Plenković u ring poslao nestranačkog Zorana Đogaša. 

ŽENA ZA SVA VREMENA! Bandićeve afere nisu je ni okrznule, vjeruju joj i Plenković i Tomašević

Ozbiljno zagrijan

Premda korektan kandidat, Đogaš nije mogao parirati Puljku, dijelom i zato što su HDZ-ovci Plenkoviću zamjerili to što kandidata za te izbore nije potražio u njihovoj, splitskoj gradskoj organizaciji, u kojoj već dugo vlada nezadovoljstvo. To je nezadovoljstvo Plenković pokušao ublažiti prepuštajući upravljanje splitskom organizacijom HDZ-a mladom Tomislavu Šuti, koji je na nedavno održanim parlamentarnim izborima uspio ući i u Sabor.


Iako HDZ-ovci u Splitu za Šutu kažu da je korektan dečko, dobar organizator i operativac, on, po mišljenju naših sugovornika iz te organizacije, ipak ne bi bio najbolji kandidat na lokalnim izborima jer mu za rušenje Puljka nedostaje političkog iskustva, koje mladi HDZ-ovac u sabornici tek treba steći. 

U kontekstu kandidature na lokalnim izborima spominjana je i Ivana Zelić kao moguća prva žena na čelu grada pod Marjanom, međutim, ta ideja nije prihvatljiva predsjedniku HDZ-a, kojega nisu oduševili ni prijedlozi o kandidaturi prilično aktivnog vijećnika Jakše Balova. Dio HDZ-ovaca Plenkoviću je sugerirao da na splitske izbore pošalje dožupana Stipu Čogelju, ali ni za to nema prevelikih izgleda jer se taj mladi pravnik spominje kao nasljednik župana Blaženka Bobana, koji bi se, nakon što odradi ovaj mandat, mogao povući u mirovinu.

Ministra turizma i sporta Tonči Glavina i Donna Vekić (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Ministar Glavina

Upućeni tvrde da je premijer toliko zagrijan za lokalne izbore da je stranačkim kolegama naredio da do 22. prosinca, kada bi se navodno mogao održati prvi krug predsjedničkih izbora, slože listu s kandidatima na svim razinama, od općinskih do gradskih i županijskih, a u potragu za njima uključio se i sam.

Tako je kandidaturu u Splitu nudio i bivšem gradonačelniku toga grada Andri Krstuloviću Opari. No Opara navodno za povratak na čelo Splita nije zainteresiran, što iz obiteljskih razloga, a što zbog načina na koji ga je stranka ignorirala nakon što se protiv Puljka kandidirao zaboravljeni Vice Mihanović. 

Razloga da bude razočaran strankom i premijerom Plenkovićem nema ministar turizma i sporta Tonči Glavina, koji se posljednjih nekoliko dana počeo spominjati kao najizgledniji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, ali i kao osobni Plenkovićev kandidat za tu funkciju. Glavina se u posljednje vrijeme sve češće u društvu premijera Plenkovića pojavljuje u Splitu, a Plenković je spreman ministru ponuditi svu moguću pomoć u kampanji za lokalne izbore ako pristane žrtvovati ministarsku fotelju i upustiti se u tu utrku, čemu ovaj navodno nije sklon između ostalog i iz obiteljskih razloga.

Martina Bienenfeld: ‘Zagreb je jedan od glavnih ambasadora hrvatskog turizma’

Loše brojke

Iako je Glavina bio Plenkovićev izbor za ministra turizma, sezona koja je za nama dovela je u pitanje taj premijerov odabir pa bi mu i to moglo poslužiti kao argument da ga s nacionalne prebaci na lokalnu političku scenu. S druge strane, Plenković zna da je Glavina na nacionalnoj sceni kao ministar postao vidljiv.

Teško je reći da je upravo Glavina odgovoran za lošiju turističku sezonu, međutim, u odnosu na brojke koje je imala njegova prethodnica Nikolina Brnjac, ne može se reći da je aktualni ministar dobro odradio posao, tvrde naši sugovornici iz HDZ-a, koji podsjećaju da je on, za razliku od bivše ministrice, u taj resor došao kao iskusni menadžer koji je cijelu karijeru izgradio u tom, za hrvatski proračun najvažnijem sektoru. 

Svjestan loših brojki, i sam je Plenković nedavno pokušavao opravdati turističku sezonu koja je podbacila, što mu nije bilo po volji. Zato mu je već dugo po volji Martina Bienenfeld, šefica zagrebačke Turističke zajednice koju premijer iznimno cijeni i kojoj je spreman ponuditi funkciju ministrice ako se doista odluči poslati Glavinu u utrku za gradonačelnika Splita. 

Martina Bienenfeld (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Osigurala napredak

Uz to što je šefica zagrebačkog turizma premijerova prijateljica iz mladih dana, Martini Bienenfeld u prilog idu i brojke pa se tako u pozitivnom svjetlu i u lošoj turističkoj sezoni ističe upravo Grad Zagreb, kako s turističkim dolascima tako i s noćenjima koja su neznatno manja od ukupnog prometa u svim ostalim kontinentalnim županijama.

Primjera radi, Zagreb je samo u srpnju zabilježio 1,3 posto porasta dolazaka turista, a riječ je o njih oko 15.500, za što je jamačno dijelom zaslužna i Bienenfeld, jedna od rijetkih suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koju je u svojem timu na vodećoj poziciji zadržao i aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Tomašević joj je prepustio organizaciju zagrebačkog Adventa, čuvene manifestacije koja se u pozitivnom svjetlu spominjala u inozemnim medijima, dok je stupce domaćih medija punila u kontekstu afera koje, doduše, nisu ni okrznule tajanstvenu Martinu Bienenfeld.

Turizam u Zagrebu bilježi rekordne brojke: Objavljeno iz koje nam zemlje stiže najviše posjetitelja

Počela kao stjuardesa

Poznato je da je prva dama zagrebačkog turizma karijeru počela graditi kao stjuardesa u Croatia Airlinesu, gdje je bila jedna od najmlađih šefica kabinskog osoblja i instruktorica, što joj je osiguralo napredak u poslu. Karijeru je potom nastavila u tvrtkama VIP Trgovina i VIP Data u vlasništvu svojega pokojnog supruga, a potom i u Generalturistu.

Prije nego što je došla na čelo Turističke zajednice grada Zagreba, ova je ambiciozna žena radila kao voditeljica Odjela za turizam u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, koji je zadužen za poslove vezane uz provođenje strategije razvoja turizma Zagreba i Hrvatske.

Mediji su svojedobno problematizirali to što im Bienenfeld nije htjela otkriti svoja primanja, premda je u to doba Net.hr izvještavao o visokim plaćama u Turističkoj zajednici, gomilanju menadžera i sveopćem rasulu. Ti neugodni medijski napisi odavno su iza Bienenfeld, koja se u medijima posljednjih godina pojavljuje veoma rijetko. 

Postane li uistinu ministrica turizma, što posebno priželjkuje njezin stari prijatelj Andrej Plenković, može se očekivati da će ponovno početi privlačiti medijsku pozornost, no uspije li podignuti brojke iz sezone koja je za nama, to ne bi trebao biti problem. 

Tomislav Tomašević i Martina Bienenfeld na Festivalu svjetla (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Turbulentni ton

Problema, kada je o lokalnim izborima riječ, premijer Andrej Plenković ne bi trebao imati ni u Osijeku, gdje će po svemu sudeći stranačke boje ponovno braniti aktualni gradonačelnik Ivan Radić. Za razliku od grada, situacija u Osječko-baranjskoj županiji nešto je zanimljivija. Poznato je da je to županija iz koje je na nacionalnu političku scenu istupio aktualni ministar obrane Ivan Anušić, koji je za sobom, na poziciji vršitelja dužnosti, ostavio stranačkog kolegu Matu Lukića.

Premda lokalni HDZ-ovci za Lukića uglavnom imaju samo riječi hvale, u vrhu vladajuće stranke svjesni su da nije dovoljno prepoznatljiv pa se razmatra mogućnost da se u utrku za županicu pošalje bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, koja se s premijerom Plenkovićem razišla prilično burno.

Međutim, odnose su u međuvremenu izgladili, a nije nevažno ni to što se za kandidaturu kolegice Tramišak zalaže i njezin veliki prijatelj Anušić. Podržavajući kandidaturu bivše ministrice, premijer bi mu se odužio i za angažman u kampanji za predsjedničke izbore koju obilježavaju žustre polemike između Anušića i aktualnog predsjednika Zorana Milanovića.


Komentari