Capak najavio kako bi mogli izgledati koncerti u doma korone: Zaboravite na parter

Foto: Tomislav Pavlek / POOL / HINA

Ovaj vikend održano je 309 okupljanja većih od 100 ljudi, rezultate ćemo vidjeti za pet do sedam dana.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je na RTL-u Danas.

“Nacionalni stožer već neko vrijeme razgovara o ograničavanju broja sudionika raznih okupljanja koja su epidemiološki problem. Pretpostavljam da će do toga doći, ali ne mogu to tvrditi. Mi razgovaramo o broju koji bi bio dopušten, za sada odluke nema”, kaže Capak.

U Sloveniji je maksimalni broj sudionika okupljanja 50, a na traženje od NZJZ-a taj broj može biti veći uz posebna ograničenja. Kod nas je takvih okupljanja mnogo više, a Capak kaže da NZJZ nema kapaciteta da to propisuje pojedinačno.

Na upit je li Stožer pogriješio što ranije nije uveo ograničenja okupljanja, Capak kaže kako su dali preporuke.

“Mi kontinuirano razgovaramo da se moramo priviknuti na način života s koronavirusom. Mi smo smatrali da ovi brojevi koje smo dali, uz ograničenja koja smo dali u preporukama, nisu pretjerani. Da se svi drže preporuka, situacija bi bila bolja. Da li je bolje razgovarati o strožim mjerama i nadzoru nad tim mjerama ili ograničavati broj, to je jako teško odlučiti. Mi nastojimo balansirati između toga da pustimo da populacija normalno živi, ali da preporukama i edukacijom dovedemo do toga da brojke oboljelih budu manje.”


Danas bi se trebale objaviti nove mjere za glazbenu industriju.

“Mi nismo nikada zatvorili koncerte, imamo preporuke koje uključuju i koncerte, ali naravno da je pitanje da li je nešto isplativo glazbeniku da održi s jednom trećinom sjedećih mjesta u nekoj dvorani. Razgovaramo o tome da se prvo poveća broj sudionika, da se obilježi sva sjedeća mjesta i da prodaja karata bude isključivo elektronskim putem tako da se znaju svi sudionici koji su došli na koncert. Naravno da je tu potrebna pomoć lokalne samouprave, organizatora ili u krajnjoj mjeri Ministarstva kulture da se sponzoriraju takvi događaju, da im se olakša dio davanja koji oni imaju. Ja se nadam da ćemo naći rješenje za naše glazbenike”.

Capak kaže da će vjerojatno biti preporuka da se sjedi jer je stajanje teško kontrolirati. Kad počne koncert, kaže, izgubi se fizička distanca.

Veliki pad novooboljelih: U Zagrebu danas samo jedna zaražena osoba, nažalost, riječ je o bebi


Komentari