Brojni umirovljenici prosvjedovali na Trgu bana Jelačića: ‘On misli da mi to ne razumijemo’

Prosvjed umirovljenika protiv siromaštva (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Na Međunarodni dan starijih osoba umirovljenici su se okupili na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na prosvjedu ‘Protiv siromaštva’. Naime, njihov glavni zahtjev podrazumijeva to da im Vlada ispuni obećanje, odnosno da prosječna mirovina bude 60 posto iznosa prosječne plaće.

Brojni umirovljenici tako su na glavni zagrebački trg došli noseći transparente, zastave i zviždaljke, pri čemu su prozivali vladajuće i tražili pravdu. “Sebi 75 posto veću plaću, umirovljenicima 7,5 posto veće mirovine”, “Tri zla: rat, privatizacija, Plenković”, “Pravda za umirovljenike”, bili su neki od natpisa na transparentima umirovljenika.

Također, iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) već su ranije upozorili da otprilike 60 posto umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu koja graniči sa siromaštvom ili je ispod nje. Pritom je istaknuto i oko 940 tisuća radničkih mirovina, od čega gotovo 700 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od 550 ili 600 eura.

Prosvjed umirovljenika (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

‘Misle da ništa ne razumijemo’

Prosvjed na trgu komentirao je Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ). “Predsjednik Vlade misli da su stariji ljudi glupi, da ništa ne razumiju, da ne razlikujemo formulu od usklađivanja mirovina s kojom Vlada nema nikakve veze i od formule za izračun mirovine.

Oni se cijelo vrijeme hvale kako mirovine rastu, ne rastu mirovine, samo se usklađuju s obzirom na to da rast cijena i plaća, ali nikad za onoliko koliko rastu cijene i plaće, već uvijek manje”, poručio je Špika. Nadalje, Špika je dodao da je premijer oko sebe okupio takozvane predstavnike umirovljenika, ali da oni ne predstavljaju nikoga osim sebe.

Zaključno, iz Bloka su ranije poručili da glavni problem nije 13. mirovina ili formula za usklađenje, već formula za izračun mirovine koja je promijenjena 1999. godine. Naime, do tada je prosječna mirovina iznosila 80 posto prosječne plaće, dok se do danas ona prepolovila.


Plenković najavio što će Vlada s umirovljenicima: ‘Ambicija nam je da mirovina bude tolika’


Komentari