‘BLAGO ONOME TKO MOŽE SAM TO RIJEŠITI’ Najdeblja nacija u EU ima brojne probleme: ‘Jeftinije me izađe burek u pekari nego da kuham’

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Hrvatski građani najdeblji su u Europskoj uniji, a liječenje bolesti povezanih s debljinom košta nas godišnje 1,7 milijarde eura, istaknuto je na 7. konferenciji o debljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Tim je povodom objavljena i porazna statistika koja kaže kako su Hrvati prvi u Europskoj uniji po debljini i prekomjernoj tjelesnoj masi, a djeca su nam na petom mjestu tog poretka.

Problem koji muči brojne Hrvate, prisutan je duže vremena pa je tako i Hrvatski sabor 2017. godine donio odluku o proglašenju Hrvatskog dana osviještenosti o debljini koji se svake godine obilježava 16. ožujka, a u kojem posebnu pozornost treba posvetiti prevenciji, dijagnozi i liječenju debljine.

“Kako je moguće da su Hrvati najdeblji u EU”, upitali smo naše čitatelje u Facebook anketi.

“To je vrlo jednostavno objasniti. Jedu nekvalitetnu i jednoličnu hranu, često posjećuju restorane brze prehrane i nisu aktivni. To potvrđuje i statistička činjenica da najviše troše na hranu, gorivo, kafiće i restorane. Sve to deblja, ali i ‘mršavi’ budžet”, pojasnila je čitateljica.


Problem u prekomjernoj konzumaciji vidi još jedna sugrađanka.

“Pa kad je našim ljudima vrhunac sreće i zadovoljstva ‘kruha i igara’. Samo da se dobro najest i popit, kao da ništa drugo u životu ne postoji”.

Sugrađanin problem vidi i u dostupnosti nezdravih namirnica.

“Ugljikohidrate s velikim GI treba zabraniti kao i opojne droge. Svi školarci i zaposleni svaki dan obavezno 30 minuta tjelovježbe”, poručio je.

Neki od komentara ukazali su na probleme s cijenom hrane.

“Zato kaj tri svježe paprike koštaju 20 kn, a za tu lovu dobiješ čips i čokoladu. Primjera radi”.

“Zato što je zdrava hrana skupa. Jeftinije me izađe burek dnevno u pekari nego da kuham i kupujem namirnice”, jedan je od komentara.

Čitatelj navodi kako bi se problem trebao sustavno rješavati od najranije dobi.

“Zato što je djecu u školi važnije naučiti 1083748 nebitnih informacija, nego kako brinuti o sebi. Uostalom, na svakom ćošku pekara. K tome, kad jedeš neki normalni obrok, kakvi su komentari? Tipa, a što, ti si na nekoj dijeti? Jer, normalno je jesti čips i pecivo, a nije normalno kuhano povrće i žitarice.”

Problem s prekomjernom težinom podijelila je i jedna čitateljica: “Ja spadam u te s puno kilograma viška. Smetaju kile i zbog zdravlja i zbog kretanja, problem s odjećom itd. Mislim da bi trebalo nama koji nisu baš u stanju sami se izboriti s kilogramima, pomoći u vidu savjeta, nutricionista. Podrška je potrebna svakako. Blago onom tko može sam to riješiti”, zaključila je.


Komentari