Bit će super atrakcija: Pogledajte novouređeni rudnik Zrinski na Medvednici

Rudnik Zrinski. (Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Marina Popijač otvorili su danas novouređeni „Rudarski vrt i Rudnik Zrinski“.

Gradonačelnik Tomašević kazao je kako mu je drago što je Grad Zagreb pomogao u realizaciji obnove Rudnika Zrinski, jer se realizacijom ovog projekta, kao što je i najavljeno, proširuje sadržaj na Medvednici za sve posjetitelje.

Ukupna vrijednost projekta je oko 190 000 eura, od čega je 80%, odnosno 150 000 eura, financirao Grad Zagreb.

Obnova nakon 20 godina

Rudnik Zrinski nakon 20 godina ponovno je obnovljen. Zamijenjena je kompletna rasvjeta, obnovljene su sve drvene oplate, ponovno su stavljeni u funkciju zvučni efekti. Također, u sklopu obnove postavljene su i nove skulpture rudara i interpretativne ploče.

Za posjetitelje Rudnik će biti dostupan svaki vikend, subotu i nedjelju od 10:00 do 16:00 sati, a tijekom tjedna posjeti su mogući za grupe uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustanovom Park prirode Medvednica.


Povijest rudnika

U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama. Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom.

Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan: tridesetak rudara svaki je dan u smjenama od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu koristeći samo čekiće, klinove, pijuke i lopate, dok je mračne hodnike rudnika osvjetljavala samo titrava svjetlost uljanica ili voštanih svijeća. Usprkos njihovim nadljudskim naporima, ovaj rudnik nikada nije bio naročito izdašan: trebalo je istaliti čak tonu galenita da se dobije samo pola kilograma srebra!

Rudnik Zrinski.
(Foto: Matija Djanjesic/CROPIX)

Zato su vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili proizvodnju i prepustili tajanstveno podzemlje Medvednice vlazi, tami i podzemnim bićima. Njihov mir je stoljećima narušavao samo pokoji odron zemlje u zapuštenim hodnicima, a tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su rudnik za posjetitelje.

Rudnik Zrinski je zbog svoje vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.


Komentari