Beroš se hvali, a Zagrepčanka otkrila istinu o teškoj bolesti: ‘Nadam se da ćete izaći u javnost’

Javnozdravstvena akcija Dan narcisa 2024. (Foto: Nera Simic/CROPIX)

U Zagrebu ove je subote obilježen još jedan Dan narcisa, posvećen prevenciji raka dojke.

Tom prigodom ministar Beroš hvalio je kako je nacionalni program ranog otkrivanja te bolesti, s odazivom od 62 posto, najuspješniji preventivni program, te imamo pad smrtnosti od 30 posto u proteklih 8 godina.

“U nadolazećim ciklusima ćemo povećati obuhvat žena na mamografskim pregledima uz nabavu mobilnih i 3D mamografa, kako bismo dodatno smanjili pojavnost ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja svijeta“, najavio ministar zdravstva Vili Beroš.

U Zagrebu obilježen Dan narcisa, Beroš: ‘Povećat ćemo obuhvat žena na mamografskim pregledima’

 


Zagrepčanka ima loše iskustvo s mamografijom

No da nije baš sve tako ružičasto u zdravstvenom sustavu po pitanju prevencije raka dojke otkrila nam je čitateljica koja nam se javila nakon što je pročitala ministrove najave i samohvale. Požalila se kako u posljednje vrijeme nije bilo tako lako doći na red za mamografiju te kako se ministar Beroš ne bi trebao baš puno hvaliti.

“Imam velikih problema što se tiče naručivanja za mamografski pregled. Aparat na Rebru je od davnih dana u kvaru, mislim da čak imam i na mailu s njihove strane da im aparat ne radi da se naručim negdje drugdje”, otkrila nam je.

U nastavku je pak ispričala kako je ubrzo otkrila i kako problem nije samo na Rebru.

Išla sam u Runjaninovu (dom zdravlja Centar)  te su mi rekli da je aparat izvan funkcije i da probam u nekom drugom domu zdravlja pa sam zvala, išla osobno i dobivala odgovore da su aparati u kvaru kao i u DZ Trnje. Ukoliko pogledate i na portalu e lista čekanja hzzo mamografija vidjeti ćete kakva je situacija koliko malo ustanova odrađuje i kolike su duge liste čekanja. “, požalila se pa dodala kako nije zadovoljna ni pregledima.

“O onim preventivnih pregledima ne želim niti komentirati jer su pregledi rađeni nekvalitetno s nestručni osobljem i s ciljem da Beroš može reći da se smanjuju liste čekanja što nije istina. Nadam se da ćete s ovom pričom izaći u javnost i da se još neki skriveni problemi u našem zdravstvenom sustavu iznesu javnosti jer se jedino na takav način uspije se doći do nekoga cilja”, zaključila je svoju reakciju na Dan narcisa i izjave ministra Beroša.

Javnozdravstvena akcija Dan narcisa 2024.
(Foto: Nera Simic/CROPIX)

Najčešći oblik zloćudne bolesti

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Rak dojke odgovoran je za 25% svih malignih oboljenja u žena. Iako se može javiti u bilo kojoj dobi, čak i kod vrlo mladih žena, ipak je preko 80 % novooobljelih starije od 50 godina.

Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi u Hrvatskoj od 2006. godine.

U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.


Komentari