Banožić nepokretan i u lošem stanju: Njegova odvjetnica objasnila što sada slijedi

Nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Mario Banožić (Foto: Vinkulja/Cropix)

Nakon stradavanja sada već bivšeg ministra obrane Maria Banožića u nesreći koju je izazvao proteklog vikenda i u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić, njegova odvjetnica Ksenija Vržina za RTL je otkrila što slijedi. Naime, prema zakonu, dužnosnici nakon prestanka nespojive dužnosti imaju rok od osam dana za aktiviranjem saborskog mandata.

Županijsko državno odvjetništvo: Banožić u krvi nije imao alkohol niti drogu

Ne vraća se u Sabor

“Podnijela sam zahtjev Saboru za aktivaciju njegovog saborskog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje, podnijela sam zahtjev Vladi za 6+6 opciju”, otkrila je i dodala:

“Ja sam tu odluku donijela kao njegova odvjetnica, a odvjetnica sam mu bila i u prethodnim slučajevima kada sam nastupala u njegovo ime. Podnijela sam zahtjev Saboru za aktivaciju njegovog saborskog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje. Podnijela sam i zahtjev Vladi za 6+6 opciju da koristi pravo šest plaći i 50 posto plaće drugih 6 mjeseci”, pojasnila je.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Mario Banožić (Foto: Ivan Peric / CROPIX)

‘Ugrožava se cijela istraga’

Odgovorila je i na pitanje je li dobila uvod u spis s obzirom na to da DORH provjerava činjenice oko analize njegove krvi.


“Sve je u fazi izvida koji su tajni i nije mi jasno otkud informacije u medijima, trguje se s potencijalnim dokazima, ugrožava se cijela istraga i vrlo mi je teško govoriti o svim tim činjenicama. Ne znam otkud te informacije te dok nemam uvid u spis ne mogu govoriti o dokazima koji kolaju po medijima”, objasnila je te istakla da ne bi trebalo doći do privođenja.

DORH potvrdio: Do nesreće je došlo jer je Banožić pretjecao po magli

‘U lošem zdravstvenom stanju’

“Pogotovo jer je Banožić u lošem zdravstvenom stanju. On ima prijelome, nepokretan je, nije vjerojatno ni pod punom svijesti. Ne vidim kako bi mogao utjecati na tijek eventualne istrage i potencijalne svjedoke”, rekla je odvjetnica.

“Prema zakonu dužnosnici nakon prestanka nespojive dužnosti imaju rok od osam dana za aktiviranjem mandata. Premijer je prošle subote razriješio Banožića dužnosti ministra branitelja pa time spomenuti rok ističe u nedjelju. Jedini tko može podnijeti zahtjev jest sam dužnosnik”, rekao je Robert Jankovics, čelnik Mandatno-imunitetnog povjerenstva i dodao:

“U povijesti Hrvatske nije postojala situacija da se netko kome je prestala nespojiva dužnost i ima mandat nalazi u takvom zdravstvenom stanju. Očito se zakonodavac nije na takvu situaciju pripremio”, dodao je.


Komentari